Ένα ιστορικό γυναικείο μοναστήρι της Πάρου, η Ιερά Μονή του Δάσους, που ιδρύθηκε πριν από 200 περίπου χρόνια και λειτουργούσε αδιαλείπτως μέχρι πρόσφατα με πνευματικό οδηγητή μέχρι την κοίμησή του τον τοπικό μας  Άγιο, τον Άγιο Αρσένιο, έμεινε χωρίς μοναχές. Οι δύο εναπομείνασες,  για λόγους υγείας και γήρατος, φιλοξενούνται στο εκκλησιαστικό γηροκομείο της Πάρου και δεν πρόκειται να επανέλθουν στην Ι. Μονή.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κατόπιν αυτού διόρισε τριμελή επιτροπή ιερέων της Πάρου για την φροντίδα και τη φύλαξη της  Ι. Μονής, της οποίας το κυρίως κτηριακό συγκρότημα, με εξαίρεση το καθολικό βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι. Ήδη η Ι. Μονή  διαθέτει κάμερες και συναγερμό συνδεμένο με το Αστυνομικό Τμήμα της Πάρου. Όμως το μεγάλο πρόβλημα της επισκευής και συντήρησης της Ι. Μονής παραμένει. Αυτός είναι και ο λόγος που σημαντική μερίδα συμπολιτών μας κινείται ήδη για τη δημιουργία συλλόγου  φίλων της Ι. Μονής, προκειμένου να συμβάλει, σε συνεργασία  με την τριμελή επιτροπή που όρισε ο Μητροπολίτης μας, στην επισκευή μέρους του κτηριακού συγκροτήματος. Τούτο καθίσταται αναγκαίο, γιατί ή όποια γυναικεία αδελφότητα αποφασίσει να εγκαταβιώσει στην Ι.Μ. θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της τα εντελώς απαραίτητα.

Θυμίζουμε, ότι ανάλογη πρωτοβουλία είχαν πάρει διακεκριμένοι  συμπολίτες μας το 1994, ιδρύοντας το σύλλογο των Φίλων της Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων της Πάρου, ο οποίος με τη συνδρομή του Ι. Προσκυνήματος της Εκατονταπυλιανής ανακαίνισε το ερειπωμένο μοναστήρι και το κατέστησε λειτουργικό και επισκέψιμο. Βέβαια για να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του κτηριακού προβλήματος, θα απαιτηθούν μελέτες και ένταξη του έργου με όλες τις απαιτούμενες άδειες σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα κεντρικά.

Μέχρι τότε όμως πολλά μπορούν να γίνουν με εθελοντική εργασία και χορηγίες από πιστούς και φίλους του μοναστηριού για να παραμείνει επισκέψιμο και κατοικήσιμο από νέα γυναικεία αδελφότητα, που ευχή όλων μας είναι να βρεθεί και να εγκαταβιώσει σύντομα  σ΄αυτό.

Ο Κώστας Αργουζής είναι πρώην Δήμαρχος Πάρου