Απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε μάλιστα πως η πρόταση της Μόσχας για διαπραγματεύσεις είναι στο τραπέζι και η απόφαση εναπόκειται στο Κίεβο.

«Η απόφαση τώρα εξαρτάται από τις ουκρανικές αρχές και τους επιτελείς τους, οι οποίοι καθοδηγούνται, όπως φαίνεται, από τις προσωπικές τους πολιτικές φιλοδοξίες και όχι από τα συμφέροντα του λαού τους», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κρεμλίνο για να κάνει μία αποτίμηση των εκδηλώσεων για την 80η επέτειο της νίκης έναντι της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις συνομιλίες του 2022 επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Κίεβο για το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία. «Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ήταν το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβει την άμεση διαπραγμάτευση χωρίς καμία προϋπόθεση», υποστήριξε.

«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων, ένα κοινό σχέδιο εγγράφου προετοιμάστηκε και το υπέγραψαν και οι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, αλλά μετά από επιμονή της Δύσης, πετάχτηκε στα σκουπίδια», υπογράμμισε.

«Παρά ταύτα, προσφέρουμε στις αρχές του Κιέβου να συνεχίσουν διαπραγματεύσεις ήδη από την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε και είπε ότι θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Αύριο έχουμε προγραμματισμένη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον κ. Ερντογάν. Θέλω να του ζητήσω να παράσχει μια τέτοια ευκαιρία για διαπραγματεύσεις στην Τουρκία, ελπίζοντας ότι θα επιβεβαιώσει την επιθυμία του να συμβάλει στην αναζήτηση ειρήνης στην Ουκρανία», τόνισε.

«Είμαστε αποφασισμένοι για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Σκοπός τους είναι η εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης, ώστε να εγκαθιδρύσουμε μια μακροπρόθεσμη, διαρκή ειρήνη με ιστορική προοπτική», σημείωσε.

«Δεν αποκλείουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων θα είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σε κάποια νέα κατάπαυση του πυρός και μια πραγματική εκεχειρία, η οποία θα τηρείται όχι μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από από την ουκρανική πλευρά και η οποία θα ήταν το πρώτο βήμα, επαναλαμβάνω, για μια μακροχρόνια βιώσιμη ειρήνη, και όχι ένας πρόλογος για την συνέχιση της ένοπλης σύγκρουσης», πρόσθεσε.

«Επαναλαμβάνω, η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις χωρίς καμία προϋπόθεση. Υπάρχουν στρατιωτικές ενέργειες, ένας πόλεμος, τώρα, και εμείς προτείνουμε να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν όχι από εμάς», είπε ακόμα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι «η Ρωσία έχει επανειλημμένα προβεί σε πρωτοβουλίες κατάπαυσης του πυρός». .Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τον διάλογο με την ουκρανική πλευρά», πρόσθεσε.

«Οι αρχές του Κιέβου δεν ανταποκρίθηκαν σε καμία από τις προτάσεις μας για κατάπαυση του πυρός», σημείωσε και ανέφερε που «κατά τη διάρκεια των τριών ημερών της κηρυχθείσας κατάπαυσης του πυρός, το Κίεβο έκανε 5 απόπειρες επίθεσης στα ρωσικά σύνορα. Στην περιοχή του Κουρσκ και στα σύνορά της με την περιοχή του Μπέλγκοροντ. Αυτό συνέβη ακριβώς κατά τις ημέρες της εκεχειρίας που κηρύξαμε. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν άλλες 36 επιθέσεις προς άλλες κατευθύνσεις», δήλωσε.

Όπως είπε όλες αυτές οι επιθέσεις αποκρούστηκαν και «ο εχθρός υπέστη πολύ μεγάλες απώλειες». «Οι στρατιωτικοί μας εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι επιθέσεις κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας της “Ημέρας της Νίκης” δεν είχαν καμία στρατιωτική σημασία, πραγματοποιήθηκαν καθαρά για πολιτικούς λόγους», προσέθεσε.

Ακόμα κατηγόρησε το Κίεβο παραβίασε επιδεικτικά το μορατόριουμ των 30 ημερών σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, το οποίο ίσχυε από τις 18 Μαρτίου έως τις 17 Απριλίου, περίπου 130 φορές.

«Το καθεστώς του Κιέβου παραβίασε επιδεικτικά, περίπου 130 φορές, το 30ήμερο, θέλω να το τονίσω αυτό, 30ήμερο – από τις 18 Μαρτίου έως τις 17 Απριλίου – μορατόριουμ επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, το οποίο κηρύχθηκε σύμφωνα με τη συμφωνία μας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ», υποστήριξε.

«Ούτε η πασχαλινή εκεχειρία που ξεκίνησε από τη Ρωσία τηρήθηκε. Το καθεστώς εκεχειρίας παραβιάστηκε από τους ουκρανικούς σχηματισμούς σχεδόν 5.000 φορές», προσέθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος άσκησε κριτική σε κράτη της Ευρώπης, τα οποία συνεχίζουν να απευθύνονται στη Ρωσία με τελεσίγραφα και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι σχέσεις τους θα αποκατασταθούν.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι αργά ή γρήγορα, στηριζόμενοι μεταξύ άλλων στα διδάγματα της ιστορίας, στη γνώμη των λαών μας, θα αρχίσουμε να κινούμαστε προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης εποικοδομητικών σχέσεων με τα κράτη της Ευρώπης. Συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που σήμερα εξακολουθούν να μην εγκαταλείπουν την αντιρωσική ρητορική και τις σαφώς επιθετικές ενέργειες εναντίον μας και εξακολουθούν να προσπαθούν, όπως βλέπουμε αυτή τη στιγμή, να μας μιλούν, ουσιαστικά, με αγενή τρόπο και με τελεσίγραφα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν ήρθαν ενώ οι ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας επισκέφθηκαν το Κιέβο και απείλησαν να εντείνουν την πίεση στη Μόσχα εάν η Ρωσία δεν συμφωνήσει μέχρι τη Δευτέρα σε κατάπαυση του πυρός τουλάχιστον για 30 μέρες, την εποπτεία της οποίας θα έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα έληξε η κατάπαυση πυρός 72 ωρών την οποία είχε ανακοινώσει ο Ρώσος πρόεδρος για να συμπέσει με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Μόσχας στις 9 Μαΐου.

Aπάντηση Μακρόν σε Πούτιν: Η πρόταση για απευθείας διαπραγματεύσεις δεν αρκεί - Είναι ένας τρόπος να μην απαντήσει

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε ο Εμανούελ Μακρόν σε μια άμεση απάντησή του, καταδεικνύοντας τη δυσπιστία της Δύσης στον διπλωματικό ελιγμό του. Οι απευθείας διαπραγματεύσεις που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε απάντηση στην «άνευ όρων» εκεχειρία που ζητούν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του, είναι «μια πρώτη κίνηση, αλλά δεν αρκεί», διεμήνυσε σήμερα Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος.

«Της άνευ όρων εκεχειρίας δεν προηγούνται διαπραγματεύσεις, εξ ορισμού», ξεκαθάρισε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού κατέβηκε από το τρένο στην πόλη Πσέμισλ της Πολωνίας, επιστρέφοντας από το Κίεβο.

Ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε ότι αυτή η αντιπρόταση δείχνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «αναζητά έναν δρόμο, αλλά πάντα επιθυμεί να κερδίσει χρόνο».

Ο Μακρόν βρέθηκε το Σάββατο στο Κίεβο μαζί με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να απευθύνουν ένα τελεσίγραφο στη Μόσχα: να δεχθεί «άνευ όρων και πλήρη» εκεχειρία 30 ημερών ή να της επιβληθούν νέες «μαζικές κυρώσεις».

Οι Ευρωπαίοι διαβεβαίωσαν ότι ενεργούν κατόπιν συνεννόησης και με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο τη νύχτα ο Πούτιν πρότεινε στην Ουκρανία «διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις», «ήδη από την επόμενη Πέμπτη» στην Κωνσταντινούπολη.

«Είναι ένας τρόπος να μην απαντήσει» στην πρόταση για εκεχειρία, εκτίμησε ο Μακρόν.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Πούτιν δεν μπορούσε απλώς να απορρίψει την πρόταση της Δύσης, οπότε αυτός «είναι ένας τρόπος να δείξει ότι απαντά και ότι να διατηρήσει την ασάφεια έναντι των Αμερικανών».

«Πρότεινε κάτι άλλο, κατά συνέπεια πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνουμε με τους Αμερικανούς και να πούμε ότι η εκεχειρία είναι άνευ όρων και μετά μπορούμε να συζητήσουμε τα υπόλοιπα», τόνισε ο Μακρόν.

«Εξάλλου πιστεύω ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν να το δεχθούν (σ.σ. την πρόταση Πούτιν), διότι δεν μπορούν να δεχθούν παράλληλες συνομιλίες την ώρα που συνεχίζουν να γίνονται στόχος βομβαρδισμών», επέμεινε.

«Μια ΜΕΓΑΛΗ εβδομάδα έρχεται!»

Μετά τη «μεγάλη πρόοδο» που σημειώθηκε στις συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων στη Γενεύη και την παρέμβασή του για να σταματήσουν οι ινδοπακιστανικές εχθροπραξίες (με την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών να μην έχει σβήσει πάντως) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πανηγύρισε πάντως (και) για «πρόοδο» στο ουκρανικό.

«Μια ΜΕΓΑΛΗ εβδομάδα έρχεται!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social.

Η ανάρτηση Τραμπ:

«Μια δυνητικά σπουδαία μέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία! Σκεφτείτε τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που θα σωθούν καθώς αυτό το ατελείωτο «λουτρό αίματος» ελπίζουμε να φτάσει στο τέλος του. Θα είναι ένας εντελώς νέος, και πολύ καλύτερος, ΚΟΣΜΟΣ. Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι και με τις δύο πλευρές για να διασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί. Οι ΗΠΑ θέλουν να επικεντρωθούν, αντ' αυτού, στην Ανοικοδόμηση και το Εμπόριο. Μια ΜΕΓΑΛΗ εβδομάδα έρχεται!»