Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση για την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης χρηματοδότησης της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Ερμούπολης Σύρου, λόγω επικινδυνότητας, μετά τα συνεχή διαβήματα του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Νίκου Λειβαδάρα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως αναφέρεται στην επίκαιρη ερώτηση, το Δημαρχιακό Μέγαρο Ερμούπολης Σύρου βρίσκεται σε σοβαρή επικινδυνότητα. Μάλιστα είχαμε πολύ πρόσφατα νέα πτώση δομικών υλικών του κτιρίου προς την πλατεία Μιαούλη, ενώ η Δ/ση Υπηρεσιών Δόμησης του Δήμου Σύρου με την υπ. Αριθ. 1/2016 Έκθεση επικίνδυνου κτίσματος, έχει χαρακτηρίσει ως «επικίνδυνο» το ιστορικό κτίριο Τσίλλερ κυρίως ως προς τους πύργους στην βορειανατολική πλευρά του και παρόλο που πραγματοποιήθηκαν εργασίες προσωρινής αποκατάστασης, το πρόβλημα επιδεινώνεται καθημερινά και λόγω των καιρικών συνθηκών.

Ο Δήμος Σύρου έχει ήδη εγκεκριμένη Μελέτη και έχει κάνει έκκληση επανειλημμένως για άμεση εξεύρεση χρηματοδότησης προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές καθώς οι συχνές αποκολλήσεις δομικών στοιχείων του κτιρίου, αποτελούν πλέον σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζόμενους εντός του κτιρίου αλλά και για τους περαστικούς πολίτες στην πολυσύχναστη Πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης.

Και ενώ σε συνάντηση του Δημάρχου με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Πέτσα στις 3/11/22 είχε δοθεί η διαβεβαίωση για έμπρακτη στήριξη του αιτήματος χρηματοδότησης, η πρόσφατη απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού στις 30/12/2022, μας απαντάει ότι ο Δήμος δεν αιτήθηκε να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που μπορούσε να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους δράσεις. Παραλείπει όμως να πει ότι η προθεσμία αιτήσεων στο Πρόγραμμα έληξε λίγες μέρες πριν παραδοθεί η εγκεκριμένη μελέτη.

Ο υπουργός ερωτάται ποια οικονομικά ή και άλλα αναγκαία μέτρα προτίθεται να πάρει, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφαλής λειτουργία του ιστορικού κτιρίου, έτσι ώστε να μη υπάρχει επικινδυνότητα, τόσο για τους εργαζόμενους και συναλλασσόμενους με τις υπηρεσίες, όσο και για τους διερχόμενους πολίτες στο πλέον κεντρικό σημείο της Ερμούπολης.