‘’ Το ΠΑΣΟΚ, όπως ξεκάθαρα τόνισε προχθες ο Πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης, καταθέτει επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα στη λειτουργία του ΕΚΑΒ’’ τονίζει ο αν.Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ.Γιάννης Πολυχρονάκος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Πολυχρονάκος , με δημόσια παρέμβαση του στις 29 Ιουνίου , είχε αποκαλύψει τη μεθόδευση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει προσωπικό από το Στρατό και την Πυροσβεστική προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ στα νησιά.

‘’ Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έφερε η κυβέρνηση εντείνει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες μας. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει οδηγούς από το Στρατό, την Πυροσβεστική και τους Δήμους προκειμένου να οδηγούν τα ασθενοφόρα σε νησιά.

Χωρίς εκπαίδευση, αφού σύμφωνα με το νόμο προβλέπονται 5 εξάμηνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης για τους διασώστες και έχει τεθεί ως προϋπόθεση κάποιος να έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του σε ΙΕΚ και να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, για να αποτελέσει πλήρωμα ασθενοφόρου.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ασθενοφόρα, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν διασώστες αφού τα 4 προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, αντίθετα το προσωπικό του αποδυναμώθηκε μετά τις συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων.’’

Ο κ.Πολυχρονάκος αναφέρει ότι ήδη υπάρχουν 4 περιστατικά αδυναμίας του ΕΚΑΒ να στείλει ασθενοφόρο σε συμπολίτες μας που έχρηζαν βοήθειας και θέτει το ερώτημα ‘’ ποιος θα έχει την ευθύνη αν υπάρξει πρόβλημα σε μια διακομιδή και ο οδηγός του ασθενοφόρου δεν είναι σε θέση να παράσχει βοήθεια στον ασθενή;’’.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης προβλέπει μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση για τους οδηγούς από την πυροσβεστική, το στρατό και το δήμο ,εφόσον βέβαια είναι διαθέσιμοι.
Αυτό και μόνο δείχνει την ανευθυνότητα με την οποία κάποιοι αντιμετωπίζουν την υγεία των πολιτών στα νησιά και των επισκεπτών μας.

Ο κ.Πολυχρονάκος τονίζει επίσης την οριακή κατάσταση που επικρατεί στη Νησιωτική Ελλάδα , στην οποία το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε τραγική κατάσταση με τον πληθυσμό των νησιών να πολλαπλασιάζεται την θερινή περίοδο και τις ανάγκες και τα περιστατικά να αυξάνονται.