Συνεχίζεται η αγωνία που βιώνουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, καθώς οι βιβλικές συνέπειες της κακοκαιρίας «Daniel» είναι ακόμη παρούσες, με δεδομένο ότι εξακολουθούν με αμείωτο ρυθμό τα πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού. Εν τω μεταξύ, στους 15 ανήλθαν χθες οι νεκροί, μειώνοντας τον αριθμό των αγνοουμένων, δεδομένου ότι εντοπίστηκε η σορός του 42χρονου που είχε παρασυρθεί μπροστά στα μάτια του 17χρονου γιού του από ιστιοπλόο στον Παγασητικό, αλλά και οι δύο αγνοούμενοι, μητέρα και γιος, από την Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Χθες το πρωί εντοπίστηκε επίσης ο 58χρονος που αγνοούνταν από τον Άγιο Δημήτριο με τη συνδρομή drone, ενώ αγνοούνται δύο Αυστριακοί από τα Ποτιστικά Πηλίου.

Αποκαρδιωτική είναι, την ίδια ώρα, η πρώτη εικόνα, από τα χωριά και τους οικισμούς, όπου υποχωρεί σταδιακά το νερό, καθώς γέφυρες και υποδομές έχουν καταρρεύσει, το οδικό δίκτυο έχει υποχωρήσει, η σιδηροδρομική υποδομή έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και η βλάβη στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο μοιάζει ανήκεστος. Δεκάδες σπίτια έχουν υποχωρήσει και ο όγκος του νερού έχει μεταβάλλει τη γεωμορφολογία όλης της περιφέρειας.

Μάχη με τον Πηνειό

Μολονότι τα καιρικά φαινόμενα έχουν υποχωρήσει, όπως δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός ζητούμενο παραμένει ο Πηνειός ποταμός, καθώς τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν υπερχειλίσεις του στις ανατολικές εκβολές του, προς τις περιοχές πλησίον της λίμνης Κάρλα και βορειοανατολικά προς την Αμφιθέα. «Η στάθμη του Πηνειού παραμένει στα ίδια επίπεδα. Οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πλημμυρική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών», όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός και πρόσθεσε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, «οι επιχειρήσεις αφορούν σε μεταφορές συμπολιτών μας αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για την σωματική τους ακεραιότητα.

Πολλοί παραμένουν εκεί οικειοθελώς και συνεχώς τους παρέχονται τρόφιμα, νερά, φάρμακα και κλινοσκεπάσματα».

Συνολικά, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, «έχουμε επέμβει σε 9.200 συμβάντα και έχουμε προβεί σε 4.500 διασώσεις από επίγειες και εναέριες δυνάμεις» σημείωσε, εκτιμώντας πως «πρόκειται για την μεγαλύτερη επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας σε συνεχή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και την τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ «συνδράμουν εθελοντές και εθελοντικές ομάδες διάσωσης απ' όλη την Ελλάδα με προσωπικό και μέσα».

Σε δοκιμασία η Λάρισα

Στον νομό Λαρίσης, οι απεγκλωβισμοί, οι οποίοι θα διαρκέσουν για όσο χρόνο χρειαστεί σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξακολουθούν στις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στη συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, άλλωστε, εντοπίζεται σε συνοικίες περιμετρικά της Λάρισας, όπως στις Εργατικές κατοικίες. Σε επίπεδο πρόληψης, συνεργεία, εθελοντές και κάτοικοι της Λάρισας γεμίσουν σακιά, επιχειρώντας να δημιουργήσουν αναχώματα, την στιγμή που συνεργεία του δήμου εργάζονται για την τοποθέτηση μηχανημάτων άντλησης στο ύψος της ΔΕΥΑΛ.

Με γνώμονα την ασφάλεια, κάτοικοι των εργατικών κατοικιών στη Γιάννουλη στη Λάρισα, που είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν με λασπόνερα και τα αυτοκίνητά τους κυριολεκτικά να εξαφανίζονται κάτω από το νερό, απεγκλωβίστηκαν από τους διασώστες ανεβαίνοντας στην μπουλντόζα, προκειμένου να καταφέρουν να περάσουν από το λασπόνερα και να φτάσουν σε άλλα σπίτια, για να φιλοξενηθούν από συγγενείς και φίλους.