Όταν στις 11 Ιουνίου εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Αρχίλοχου, μετά το κάλεσμα του Χρίστου Γεωργούση σε δράση για την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στις παραλίες του νησιού μας, ελάχιστοι/ες φανταζόντουσαν ότι δυόμιση μόλις μήνες μετά θα είχε διανυθεί τόσο δρόμος! Και τι δρόμος; Με καύσιμα το γνήσιο ενδιαφέρον και την αγωνία των ανθρώπων για το μέλλον του τόπου, την ανιδιοτελή προσφορά χρόνου και εργασίας εκατοντάδων, η Κίνηση Πολιτών Πάρου αναγεννήθηκε και κατόρθωσε να αναδείξει σε κεντρικό ζήτημα του νησιού, αλλά και της χώρας, την αυθαίρετη αρπαγή των παραλιών μας, της δικής μας γης, από μια χούφτα ιδιωτικών συμφερόντων.

Ήταν η αναισθησία, η λαιμαργία και το θράσος αυτών των συμφερόντων, που ώθησαν χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας και ιδιότητας, από τις 23 Ιουλίου μέχρι σήμερα, να διαδηλώνουν στις κατειλημμένες παραλίες, ζητώντας το αυτονόητο: τον σεβασμό στην κοινή περιουσία μας, τον σεβασμό στους νόμους και στο Σύνταγμα, τον σεβασμό στο (ακόμα) όμορφο σπίτι μας. Ήταν η μέχρι τότε αδιαφορία ή ανικανότητα των αρμόδιων θεσμικών φορέων, που ανάγκασαν τους πολίτες να βροντοφωνάξουν ότι κανένας δεν μπορεί να πουλάει κάτι που δεν του ανήκει! Και ήταν τελικά των ιδιωτικών συμφερόντων το «ξερό τους το κεφάλι», η άρνηση τους να ακούσουν το δίκαιο αίτημα των πολιτών, που ανάγκασαν το κράτος και την δικαιοσύνη να αναλάβουν δράση, με τη διενέργεια ελέγχων από μεικτά κλιμάκια και την πραγματοποίηση συλλήψεων παρανομούντων επιχειρηματιών από την αστυνομία και τον εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, κ. Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου!

Από την πρώτη στιγμή, η Κίνηση Πολιτών κινήθηκε θεσμικά και με διαφάνεια. Δώσαμε κάθε ευκαιρία στους καταπατητές να πάψουν να μας περιγελούν κατάμουτρα: Ενημερώναμε ημέρες πριν από κάθε μας κυριακάτικη εκδρομή ποια παραλία θα επισκεφτούμε, δίνοντας τους την δυνατότητα να πράξουν τα νόμιμα, απελευθερώνοντας τον χώρο που παράνομα εμπορεύονταν. Φευ, στου «κουφού (πορτοφολιού) την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα»! Μεταξύ πολλών άλλων θεσμικών ενεργειών, συγκεντρώσαμε όσες αυθαιρεσίες μπορούσαμε να εντοπίσουμε και αποστείλαμε έναν ογκώδη φάκελο με την καταγγελία μας και 2,500 υπογραφές σε όλες τις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα, ζητήσαμε από την Δημοτική Αρχή της Πάρου να συμπορευτεί μαζί μας στην διεκδίκηση εφαρμογής της νομιμότητας. Ένα κάλεσμα το οποίο ήταν διαρκώς ανοιχτό, αν και τις περισσότερες φορές, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, έμενε αναπάντητο. Σε πείσμα όσων κουτοπόνηρων κατηγόρησαν την Κίνηση για προεκλογική σκοπιμότητα, δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε στους εκλεγμένους αντιπροσώπους της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου την ευκαιρία να ταχθούν με τους πολίτες και τον νόμο, απέναντι σε μια χούφτα καταπατητών.

Καθώς δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες θα επιθυμούσαν να διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, δίχως να συζητηθούν δημόσια και δημοκρατικά οι προθέσεις τους σε σχέση με την προστασία των παραλιών, ένα θέμα που αποδεδειγμένα πλέον αφορά την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, αλλά και των επισκεπτών του νησιού, η Κίνηση Πολιτών καλεί τους κυρίους Μ. Κωβαίο, Κ. Μπιζά και Κ. Ροκονίδα, να παρευρεθούν σε ανοιχτή μας συνέλευση, μέσα στον Σεπτέμβριο, σε βολική και για τους τρεις ημερομηνία, με θέμα τον απολογισμό των εξελίξεων του φετινού καλοκαιριού και τα σχέδια τους προκειμένου το ζήτημα της καταπάτησης των παραλιών να λήξει άπαξ και δια παντός κατά την διάρκεια της θητείας της επόμενης Δημοτικής Αρχής.