Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχει με τους υπουργούς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Κικίλια ολοκληρώθηκε μετά τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης και είχε ως στόχο να «παγώσει» τις φήμες περί αντικατάστασης του υπουργού σε έναν επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος δεν θα γίνει άμεσα όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, παρά τα σχετικά σενάρια που «φούντωσαν» τις τελευταίες ημέρες.

Κυβερνητικές πηγές βάζουν «άνω τελεία» στις συζητήσεις σχετικά με το πιθανό ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας και τον χρόνο των αλλαγών. Προς το παρόν, στο παρασκήνιο δεν καταγράφεται πάντως κλίμα ευρέως ανασχηματισμού.

Προσωπικά ο Μητσοτάκης δεν είναι υπέρμαχος τέτοιων διευρυμένων παρεμβάσεων σε πρόσωπα, οι οποίες κουβαλούν άλλωστε και τον κίνδυνο να… μην του βγουν, προκαλώντας τελικά περισσότερα προβλήματα (και γκρίνιες) απ’ όσα πάνε να λύσουν.

Ενδεικτικές είναι οι στοχευμένες «διορθώσεις», σύμφωνα με την μητσοτακική ορολογία, που ο ίδιος είχε επιλέξει και στην προηγούμενη τετραετία.

Ακόμα πιο ενδεικτικό είναι όμως το «φρένο» που επιλέγουν κυβερνητικές πηγές στη σεναριολογία των ημερών. Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, να μην υπάρξει πλήρης αποδιοργάνωση στη «γαλάζια» ομάδα.

«Δεν φυγομαχώ»

Ταυτόχρονα, το δικό του «φρένο» στα σενάρια περί παραίτησης έβαλε ο Βασίλης Κικιλίας. «Δεν έχω μάθει να φυγομαχώ», δήλωσε την Τετάρτη στον ΑΝΤ1, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν κάνει τέτοια σκέψη, αλλά και υπογραμμίζοντας ότι η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

Όλα αυτά δεν κλείνουν πάντως το «παράθυρο» για σημειακές παρεμβάσεις εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Πρώτα οι δομές, έπειτα τα πρόσωπα» είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό που κυριαρχεί στην Ηρώδου Αττικού και δίνει μια ιδέα για το πώς θα κινηθεί ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Είναι σαφές ότι τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο στο διήμερο της Θεσσαλονίκης και όσα θα πει ο πρωθυπουργός θα χαράξουν τον ορίζοντα των επόμενων κινήσεων.