Με μεγάλη επιτυχία το νησί μας φιλοξένησε (μαζί με τη Μύκονο και την Τήνο) την έκθεση «La bella Greca ή ό,τι απέμεινε», που ήταν αφιερωμένη στην Μαντώ Μαυρογένους.

Τα μονοπάτια της ζωής και της δράσης που ακολούθησε μια από τις ελάχιστες αναγνωρίσιμες ηρωίδες του 1821, η Μαντώ Μαυρογένους, ακολούθησε η εικαστικός Ειρήνη Τσιράκη και η performer Φρόσω Ζαγοραίου έχοντας δημιουργήσει μια εικαστική εγκατάσταση που σε συνδυασμό με την τέχνη της performance και του video art, παρουσιάστηκε στην Τήνο, τη Μύκονο και την Πάρο με την αποκλειστική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς.

Στόχος των δημιουργών του έργου «La bella Greca ή ό,τι απέμεινε» ήταν η παρουσίαση της ηρωίδας, στα μέρη που έζησε και έδρασε, ως εικόνα – σύμβολο, φορέα και εκφραστή διαχρονικών αξιών και μηνυμάτων που με την ίδια δύναμη παραμένουν επίκαιρα.

Με σημείο εκκίνησης μια λιθογραφία του Adam Friedel, η εικαστικός Ειρήνη Τσιράκη δημιούργησε έργα στα οποία ξεδίπλωσε τις πτυχές της προσωπικότητας της ηρωίδας, δημιουργώντας έργα στα οποία συνδυάζεται η ζωγραφική, η μονοτυπία και το κολλάζ, ενώ η performance της Φρόσως Ζαγοραίου λειτούργησε ως συνδετικός κρίκος, διεισδύοντας στην πολυπλοκότητα των ζωγραφικών έργων.

Πρόκειται για μια ακόμα δράση πολιτισμού που εντάσσεται στο πολύπλευρο επετειακό πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους.

Το πρόγραμμα  υλοποιείται σε συνεργασία με καταξιωμένους φορείς και προσωπικότητες από τους χώρους της Επιστήμης, της Έρευνας, των Γραμμάτων και της Τέχνης και είναι ελεύθερα προσβάσιμο μέσω των ψηφιακών καναλιών της τράπεζας.

Την παραγωγή της σύνθετης καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας, υλοποίησε η θεατρική ομάδα «Αστροναύτες» και την επιμέλεια είχε ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης. Ενδυματολόγος ήταν η Ολυμπία Σιδερίδου και την κινηματογράφηση έκανε ο Στέφανος Κοσμίδης.

Η έκθεση έλαβε χώρα στο Δημοτικό Χώρο Τεχνών «Παλαιά Αγορά» στην Παροικία της Πάρου από τις 13 ως τις 29 Σεπτεμβρίου.