Για τα ζητήματα των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τις υιοθεσίες αλλά και τη σχέση του με τη σύζυγό του και τα παιδιά του, μίλησε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Κατερίνα Καινούργιου.

Ειδικότερα, μιλώντας για τη σύζυγό του, Μαρέβα ο πρωθυπουργός είπε ότι το μεγάλο διάστημα που ήταν σε διάσταση, δυνάμωσε η σχέση τους. «Δεν την αγαπώ απλά, αλλά την σέβομαι και την εκτιμώ. Είναι ένα μεγάλο στήριγμα», τόνισε και είπε χαρακτηριστικά: «Ναι, είναι ο μεγάλος έρωτας της ζωής μου».

Σχετικά με τις συμβουλές προς τις κόρες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι τον μεγαλύτερο ρόλο έχει παίξει η μητέρα τους, που είναι μια γυναίκα που πατάει γερά στα πόδια της και τους έχει μάθει να ορίζουν το μέλλον μου. «Μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό το κομμάτι έχει παίξει η μητέρα τους. Η Μαρέβα είναι μία εξαιρετικά δυναμική γυναίκα, μία αυτόνομη γυναίκα που πατάει γερά στα πόδια της, μία γυναίκα που πρώτα και πάνω από όλα έμαθε στα κορίτσια της να διεκδικούν, να μπορούν να στέκονται με αυτοπεποίθηση απέναντι σε οποιαδήποτε δυσκολία τους τύχει στη ζωή τους».

«Είμαι υπερήφανος και για τα τρία μου παιδιά, ειδικά τα κορίτσια μου είναι σύγχρονα παιδιά που βοηθούν πολύ διακριτικά άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκες. Το μήνυμα που περάσαμε στα παιδιά μας ήταν ότι είστε προνομιούχα παιδιά, μεγαλώνετε σε οικογένεια που σας έδωσε εφόδια, σκεφτείτε τι θα επιστρέψετε εσείς στην κοινωνία ώστε να είστε χρήσιμες στην κοινωνία».

Είπε ακόμα ότι είναι έτοιμος να γίνει παππούς. «Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή και δεν θα αργήσει αυτή η ώρα, θα γίνει. Μου φαίνεται παράξενο γιατί αισθάνομαι πολύ νέος αλλά πιστεύω ότι τα εγγόνια θα μας δώσουν ένεση νεότητας».

Επιπλέον, στην ερώτηση με ποιον θα έβγαινε για μπύρα, απάντησε με τον Δημήτρη Κουτσούμπα «γιατί θέλω να μάθω τι κάνει τώρα έναν άνθρωπο να είναι κομμουνιστής. Πώς μπορείς να υπερασπίζεσαι μια ιδεολογία που την χρεοκόπησε η ίδια η ιστορία».

Εξαιρετικά σημαντικά τα θέματα των γυναικών

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικά τα θέματα των γυναικών, τονίζοντας ότι «πρέπει να μας απασχολήσει η θέση τους στο εργασιακό περιβάλλον», ενώ δεσμεύτηκε πως στην επόμενη τετραετία θα κλείσει το χάσμα ανάμεσα στους μισθούς ανδρών και γυναικών. «Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω νέες γυναίκες που κάνουν το βήμα για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Έχουμε ήδη τέτοιες ιστορίες που αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε στερεότυπα και ταμπού. Υπάρχει ακόμα μια απόσταση στις αμοιβές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην πορεία. Πρέπει να μας απασχολήσει η θέση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης «προϋπόθεση ανάπτυξης να αυξήσουμε τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία. Χρειάζονται πολιτικές που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να ισορροπήσουν ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή».

«Έχω δεσμευθεί ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχουμε περισσότερες γυναίκες. Προσβλέπω να έχουμε και στη Βουλή πολλές περισσότερες γυναίκες. Σίγουρα στα ψηφοδέλτια εντάξαμε μεγάλο ποσοστό γυναικών με σοβαρή επαγγελματική διαδρομή, με καλά βιογραφικά. Έχουμε πάρα πολλές γυναίκες που έχουν κολλήσει ένσημα και γνωρίζουν την κοινωνία», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ

Για τη δεύτερη 4ετια θέλουμε να αυξήσουμε τους μισθούς και να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στους μισθούς ανδρών και γυναικών. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στις παραγωγικές επενδύσεις και στην κατάρτιση του εργασιακού δυναμικού».

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και υιοθεσίες

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι μια πραγματικότητα και στην Ελλάδα είπε, ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι θέλουμε και θα στηρίζουμε αυτές τις γυναίκες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το άγχος για το αν θα μπορέσει μια γυναίκα να κάνει ένα ή δύο ή τρια παιδιά. Η υπογεννητικότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας σε βάθος χρόνου. Η δυνατότητα στις γυναίκες να μπορούν να αισθάνονται ότι αν αποκτήσουν ένα παιδί θα υπάρχει κάποιος να το φροντίσει και γι’ αυτό αυξάνουμε τις θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ενώ με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα φτιάξουμε παιδικούς σταθμούς σε επιχειρήσεις. «Ακούω το αίτημα για στήριξη όσον αφορά το κόστος των φαρμάκων που απαιτούνται για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και θα το εξετάσω» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το θέμα των υιοθεσιών παρατήρησε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προσθέτοντας, όμως, ότι «δεν υπάρχουν χιλιάδες παιδιά σε ιδρύματα για υιοθεσία. Είναι μικρότερος ο αριθμός τους σε σχέση με τα αιτήματα».

Οι γυναικοκτονίες

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις γυναικοκτονίες και είπε ότι «στη διάρκεια της πανδημίας βγήκαν στην επιφάνεια πολλά περιστατικά βίας. Είναι σημαντικό να υπάρχει ο όρος αυτός συμβολικά για να αναδείξουμε ένα θέμα που προϋπήρχε και για να δώσουμε δύναμη στις γυναίκες να μιλήσουν πριν να υπάρξουν άσχημες εξελίξεις».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ

«Πιο σημαντική παρέμβαση είναι αυτή που κάνουμε στη νέα γενιά. Να τους μάθουμε γιατί το να είσαι βίαιος και τσαμπουκάς δεν είναι κουλ. Έχουμε πολλά προγράμματα ενημέρωσης των παιδιών. Έχουμε σημαντικά προγράμματα στα εργαστήρια για να τους εξηγήσουμε ότι καμία μορφή βιάς φυσικής ή bullying δεν είναι αποδεκτή. Δυστυχώς υπάρχει μια καλλιτεχνική έκφραση μουσικής που δείχνει ακριβώς τα αντίθετα με γυναίκες υποκείμενα από άντρες που τους εκμεταλλεύονται. Αυτά τα στερεότυπα προωθούν τη βία των γυναικών. Μόνο και μόνο τα λεξιλόγια αυτών των τραγουδιών είναι απαράδεκτό» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Η σχέση με τους νέους και το TikTok

Ερωτηθείς για το άνοιγμα στους νέους μέσω TikTok απάντησε ότι «η συνεργάτιδά μου η Κύρα επέμενε ότι το TikTok είναι μέσο για να έρθουμε σε επαφή με τους νέους. Διασκεδάζω πολύ και βγάζω κομμάτια του χαρακτήρα μου πιο χαλαρή και πιο διασκεδαστική. Τη δουλειά μου την κάνω με επαγγελματισμό αλλά αυτές οι ευκαιρίες είναι καλές για να αυτοσαρκαζόμαστε».

«Δικό μου χρέος απέναντι στη νέα γενιά είναι να διαμορφώσω συνθήκες για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Οι νέοι ζητούν καλύτερες δουλειές ενώ τους απασχολεί και το θέμα της στέγης με τα ενοίκια να έχουν πάει «στο Θεό». Εμείς κάναμε το πρόγραμμα Σπίτι μου, μια πολύ σημαντική παρέμβαση, το έχουν αγκαλιάσει οι νέοι και ψάχνουν να βρουν διαμερίσματα που τους καλύπτουν. Στεναχωριέμαι όταν ακούω νέους ανθρώπους να μένουν ακόμα με τους γονείς τους» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και στο πλαίσιο αυτό είπε ότι θα κατασκευαστούν 10.000 δωμάτια σε φοιτητικές εστίες ενώ υπενθύμισε και το αυξημένο επίδομα ενοικίου προς τους φοιτητές.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες

Στην τελευταία ερώτηση για την μεγαλύτερη δυσκολία της 4ετίας είπε ότι «η μεγαλύτερη πολιτική δυσκολία ήταν η πανδημία γιατί έπρεπε να κλείσουμε τη χώρα και νομίζω τα καταφέραμε καλά. Δώσαμε πολλά περισσότερα χρήματα από ό,τι φανταζόμασταν και κρατήσαμε όρθια τη χώρα. Η ανάπτυξη η σημερινή οφείλεται εν πολλοίς σε αυτή τη στήριξη. Σε ανθρώπινο επίπεδο μακράν η πιο δύσκολη στιγμή ήταν η τραγωδία στα Τέμπη. Θα με συνοδεύει για πάντα και η ευθύνη και η ευθύνη να μην ξανασυμβεί».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ

Ερωτηθείς, τέλος, για το εκλογικό αποτέλεσμα δήλωσε αισιόδοξος «καθώς βλέπω ένα ισχυρό ρεύμα, μια αναγνώριση για το έργο μας και ένα ενδιαφέρον του κόσμου να συζητήσουμε για το αύριο. Εμείς είμαστε το μόνο κόμμα που έχουμε ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης».