Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της εξαφανισμένης «Cryptoqueen», της γυναίκας η οποία κατηγορείται για απάτη 4 δισ. δολαρίων με κρυπτονομίσματα. Το FBI αναζητά εδώ και πέντε χρόνια την Ruja Ignatova, με τα τελευταία ίχνη της να χάνονται στην Ελλάδα, όπου πιστεύεται ότι ταξίδεψε αεροπορικώς. Όμως σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα, η απατεώνισσα δολοφονήθηκε πάνω σε ένα σκάφος στο Ιόνιο το 2018, με το πτώμα της να τεμαχίζεται και να ρίχνεται στη θάλασσα.

Η Ruja Ignatova έχει μπει στη λίστα του FBI με τους δέκα πιο καταζητούμενους φυγάδες, καθώς κατηγορείται ότι εξαπάτησε εκατομμύρια επενδυτές, πείθοντάς τους να της στείλουν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων OneCoin που ίδρυσε.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν δηλώσει ότι η Ignatova ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το OneCoin, το οποίο χαρακτηρίζουν σαν μια από τις μεγαλύτερες απάτες τύπου πυραμίδας στην ιστορία.  Ενώ η Ignatova ισχυρίστηκε ότι το OneCoin στηριζόταν στο blockchain, στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καν.

«Η Ignatova είχε ένα εξαιρετικό βιογραφικό, φέρεται να σπούδασε νομικά στην Οξφόρδη και να εργαζόταν στη McKinsey, αλλά τώρα βρίσκεται δίπλα-δίπλα στη λίστα του top 10 με ηγέτες καρτέλ, απαγωγείς και δολοφόνους», έχει πει ο εισαγγελέας Damian Williams.

Οι ΗΠΑ την κατηγορούν για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, ενώ το FBI προσφέρει αμοιβή 100.000 δολαρίων σε όποιον έχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή της. Η ιστορία της έγινε το θέμα του επιτυχημένου podcast του BBC «The Missing Cryptoqueen».

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, το OneCoin είχε τζίρο 3,4 δισ. ευρώ από το τέταρτο τρίμηνο του 2014 έως το τρίτο τρίμηνο του 2016, αλλά δεν είχε πραγματική αξία και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αγορές. Λειτουργούσε σαν ένα πολυεπίπεδο δίκτυο μάρκετινγκ που πλήρωνε προμήθειες στα περισσότερα από 3 εκατομμύρια μέλη του παγκοσμίως για να πείσουν και άλλους να αγοράσουν πακέτα OneCoin.

Γερμανίδα πολίτης που ζούσε στη Βουλγαρία, η Ignatova δημιούργησε το OneCoin το 2014 και ήταν επικεφαλής της οργάνωσης. Η πυραμίδα λειτούργησε σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και κάποια στιγμή είχε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια επενδυτές.

Η Ignatova γέμιζε αμφιθέατρα όταν έδινε ομιλίες σε όλο τον κόσμο προτρέποντας τους επενδυτές να συμμετάσχουν στην «οικονομική επανάσταση». Τους υποσχόταν ότι το OneCoin «θα μεταμόρφωνε τη ζωή των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες».

Όταν υποψιάστηκε ότι οι ΗΠΑ την παρακολουθούσαν, η Ignatova επιβιβάστηκε σε μια πτήση για την Ελλάδα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Ο αδελφός της Ignatova, Konstantin Ignatov, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2019 στο Λος Άντζελες. Αργότερα ομολόγησε την ενοχή του για απάτες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και κατέθεσε εναντίον του Mark S. Scott, ενός δικηγόρου που κρίθηκε ένοχος γιατί βοήθησε στο «ξέπλυμα» σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων από την OneCoin.

Δολοφονήθηκε;

Τώρα, δημοσίευμα του CoinDesk αναφέρει ότι η Ingatova δολοφονήθηκε το 2018 από έναν γνωστό βαρόνο των ναρκωτικών.

Αν και δεν υπάρχουν βέβαια στοιχεία, εντούτοις κάποιες ενδείξεις προκύπτουν από έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή του Bureau for Investigative Reporting and Data (BIRD), ενός ερευνητικού οργανισμού που εστιάζει στη διαφθορά στην Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και τα Βαλκάνια. Τα έγγραφα αυτά δείχνουν ότι η Ignatova δολοφονήθηκε το 2018 κατόπιν εντολής του «Τάκη», του ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της βουλγαρικής μαφίας, αναφέρει το CoinDesk.

Στα έγγραφα περιλαμβάνονται οι μαρτυρίες ενός συνεργάτη του Τάκη, σύμφωνα με τις οποίες η δολοφονία της Ignatova έγινε τον Νοέμβριο του 2018, πάνω σε ένα σκάφος στο Ιόνιο. Στη συνέχεια, οι δράστες τεμάχισαν το πτώμα της και το έριξαν στη θάλασσα για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Το σενάριο αυτό φαίνεται να ταιριάζει με τις παλαιότερες εικασίες του BBC ότι η Ignatova και το OneCoin είτε ήταν μία «βιτρίνα» του οργανωμένου εγκλήματος ή είχαν σχέσεις με τη μαφία. Άλλωστε, μία τέτοια σχέση θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής.

Ο Τάκης πιστεύεται ότι έχει επιρροή σε υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας στην πατρίδα της Ignatova, τη Βουλγαρία, και άρα μπορούσε να της προσφέρει μία ασφαλή διέξοδο. Και από την άλλη, μία πυραμίδα κρυπτονομισμάτων θα ήταν ένα χρήσιμο κανάλι για το ξέπλυμα  βρώμικου χρήματος.

moneyreview.gr