Ανακοίνωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σύρου:

Σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που εκδηλώνει τις άδικες κοινωνικές σχέσεις που διέπουν την εποχή μας. Φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γιατροί, και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι, αναγκαζόμαστε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, για να τα μετατραπούν σε εμπορικά καταλύματα Airbnb. Αυτή η κατάσταση αποκαλύπτει την καπιταλιστική λογική που απομακρύνεται από τις ανθρώπινες ανάγκες και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε συνέχεια του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στην Μύκονο άλλο ένα περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει το πρόβλημα στέγασης που υπάρχει στα νησιά και αυτή την φορά στο νησί μας, το νησί της Σύρου. Η λογική της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας χτύπησε και την φοιτητική κοινότητα της Σύρου όπου υπάρχουν καταγγελίες πως οι σπιτονοικοκύρηδες στέλνουν αγωγές έξωσης στους φοιτητές για να κάνουν τα σπίτια AirBnB.

Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η επιδείνωση της κατάστασης αυτής δεν είναι τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της απληστίας και της αδιαφορίας των κερδοσκόπων και της κυβέρνησης της ΝΔ που εξυπηρετεί αυτά τα συμφέροντα. Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της πλατφόρμας Airbnb έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι εργαζόμενοι και φοιτητες των νησιών αναγκάζονται να προσαρμοστούν στην λογική της μεροληπτικής αγοράς, αφήνοντας πίσω τους την ασφάλεια και τη σταθερότητα που προσφέρει ένα σπίτι, υποβαθμίζοντας τον πολιτισμό, την γνώση και την έρευνα στη Σύρο που ο πολιτισμός, το νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ζωή των κατοίκων και την ευημερία τους.

Ως Νεολαία Σύριζα στεκόμαστε δίπλα στους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους της Σύρου και όλων των νησιών που αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες και δεσμευόμαστε πως θα αγωνιστούμε για μια κοινωνία που θα εχει ως κέντρο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε αυτήν την μάχη, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια κοινωνία όπου οι ανάγκες των ανθρώπων θα έχουν προτεραιότητα έναντι των κερδών των λίγων. Παλεύουμε για μια κοινωνία όπου κανείς δεν θα αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του για να εξυπηρετήσει την κερδοσκοπική λογική του Airbnb.

Καλούμε τους πολίτες και τις πολίτισσες να ενωθούν μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα για αλληλεγγύη. Να αντισταθούμε στην εκμετάλλευση και στην αδικία που επικρατούν στην κοινωνία μας. Να απαιτήσουμε την επαναφορά των ανθρώπινων αξιών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Όσο κάποιοι θα σκέφτονται τα κέρδη εμείς στεκόμαστε μπροστά τους παλεύοντας για το δικαίωμα στην παιδεία, στην υγεία και στην στέγαση για όλες και όλους!

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Σύρου