"H κυβέρνηση της ΝΔ με την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης προς την COSCΟ που φέρνει στη Βουλή, απεμπολεί θεμελιώδη δικαιώματα του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς να έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις της σύμβασης. Aνειλημμένες υποχρεώσεις για συγκεκριμένες επενδύσεις που έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένα χρονικά όρια δεν έγιναν. Και φυσικά η κυβέρνηση δεν διεκδικεί ρήτρες που σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται όταν αθετούνται σημεία των υπογεγραμμένων συμβάσεων".

Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με θέμα τη «Σύμβαση Παραχώρησης σχετικά με τη χρήση και την εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένος Πειραιώς».

Όπως τόνισε ο Νίκος Συρμαλένιος, κάποια από τα σημεία της σύμβασης «βγάζουν μάτι» και στον πιο καλόπιστο και αντικειμενικό παρατηρητή. Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι: "Η αναθεωρημένη σύμβαση του 2016 προέβλεπε επενδύσεις 294 εκατομμυρίων από τον ΟΛΠ σε κρίσιμους κλάδους για την οικονομία, όπως σε οδικές συνδέσεις, κατασκευή προβλητών, έργα για υποβοήθηση ναυπηγοεπισκευής και εντός πενταετίας από την έναρξη ισχύος της σύμβασης".

Εν συνεχεία υποστήριξε ότι "σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα η τελική παράδοση, η οποία έπρεπε να γίνει στις 11 Αυγούστου του 2021, δεν έγινε κατά τα δύο τρίτα τουλάχιστον -από ό,τι καταγράφηκε και από τα επίσημα στοιχεία-, με αποτέλεσμα αυτό το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διασφαλίσει με την αναθεωρημένη σύμβαση, δηλαδή τη μη παραχώρηση του 16% των μετοχών στην COSCO αν δεν προχωρήσουν οι επενδύσεις, να παραχωρείται σήμερα, χωρίς να τηρούνται καν αυτά που είχαν αρχικά συμφωνηθεί".

Τέλος, ανέφερε ότι με την παρούσα σύμβαση, η Νέα Δημοκρατία αναβάλλει τη δυνατότητα επιβολής των ποινικών ρητρών για τη μη προσήκουσα τήρηση των συμφωνηθέντων, μετατρέποντας το χρονικό διάστημα ανοχής από τα τρία χρόνια, που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση, στα έξι χρόνια.