Οι φρυκτωρίες ήταν το σύστημα επικοινωνίας από την μυκηναϊκή εποχή.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η Παλασία Γεωργιάδου, με αυτό το σύστημα ενημερώθηκαν στην Πελοπόννησο για την νίκη των Αχαιών στην Τροία.

Το 2003 ξεκίνησε η αναβίωση των φρυκτωριών στη Σίφνο όπου προσκλήθηκαν εθελοντές από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνουντο που θα επικοινωνούσαν με σήματα κατόπτρων   και   καπνού   από   τις   θέσεις   των   αρχαίων   πύργων   της Σίφνου.  

Η   πρόσκληση   βρήκε   μεγάλη   ανταπόκριση,   που   σταδιακά γιγαντώθηκε,   με   αποτέλεσμα   κάθε   χρόνο   να   συμμετέχουν εκατοντάδες   εθελοντές   κάθε   ηλικίας   και   ιδιοσυγκρασίας,   κάτοικοι του  νησιού   στη   μεγάλη   τους   πλειοψηφία,  σε   όλο   και  περισσότερα σημεία απ΄άκρη σ άκρη του νησιού και όχι μόνο.

Εκτός από τις 85 συνολικά θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Σίφνου (77 αρχαίοι πύργοι, 4   αρχαίες   ακροπόλεις,   4   αρχαία   οχυρά-ιερά),   κατά   καιρούς έχουν συμμετάσχει στο δίκτυο και  αντίστοιχα σημεία στην Κιτριανή και στη Μήλο.

Φέτος η πρόσκληση άνοιξε σε περισσότερα νησιά.

Από την Πάρο θα συμμετέχει το Σωματείο φίλων Πάρκου Πάρου, την Κυριακή της Πεντηκοστής στις 7:00 το βράδυ από τον Παλιόπυργο του Αμπελά.