Του κ. Γιώργου Πίττα* και του greekgastronomyguide.gr

Η ιστορία του οινοποιείου, τα κρασιά και οι βραβεύσεις του

Το οινοποιείο Μοraitico του Γιώργου Μωραΐτη βρίσκεται στον αμπελώνα της Νάουσας, στη θέση Φύκια, και παράγει τα πιο αγαπημένα κρασιά στην Πάρο, «τα κρασιά του νησιού». Η οικογένεια Μωραΐτη ήρθε στην Πάρο από την Πελοπόννησο κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, και από τις αρχές του 20ού αιώνα πρωταγωνιστεί στην παραγωγή του παριανού κρασιού, ενώ στα μέσα του ιδίου αιώνα το κρασί της μεταφέρεται σε βαρέλια στα γύρω νησιά και στην Αθήνα.

Το 1970 ο Θεόδωρος Μωραϊτης δεύτερη γενιά οινοποιός στέλνει τον μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά του, τον Γιώργο Μωραΐτη να σπουδάσει στην Αθήνα οινολόγος. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του παράλληλα με τη θεωρητική του κατάρτηση ο Γιώργος έχει την ευκαιρία να κάνει την πρακτική του εξάσκηση σε μια από της μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές εταιρείες της Ελλάδας με διεθνή αναγνώριση, στη "ΒΟΤΡΥΣ" του Μποδοσάκη, στην οποία στελνόταν κρασί από το πατρικό οινοποιείο. Στη Βότρυς για 4 χρόνια ο Γιώργος αποκτά σημαντική εμπειρία δίπλα σε αξιόλογους οινολόγους Έλληνες και Γάλλους και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, επιστρέφει στην Πάρο και αναλαμβάνει την οινοποίηση των κρασιών του οικογενειακού οινοποιείου. Το 1976 πραγματοποιεί την πρώτη  επιτυχημένη εμφιάλωση με το κρασί Καβαρνίς.

Στα τέλη της δεκαετίας έρχεται στο οινοποιείο ο αδελφός του Μανώλης από τα καράβια. Δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν αρμονικά -συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες οικογένειες οινοποιών- και ο Γιώργος αποχωρεί από το πατρικό οινοποιείο, γεγονός που του στοιχίζει. «Δέκα λογιών οι παλικαριές, οι εννιά να δραπετεύεις» καθώς τα λέει καλά κι ο Διονύσης Σαββόπουλος. Στη δεκαετία του ‘90 ο Γιώργος φυτεύει τα δικά του αμπέλια στα κληρονομικά του κτήματα και το 2003 κάνει την πρώτη του οινοποίηση στην Ένωση Συνεταιρισμών Πάρου με δυο χιλιάδες φιάλες κρασί. Το 2008 οινοποιεί στο οινοποιείο του μέσα στον αμπελώνα του, και σε πανελλαδικό διαγωνισμό βιολογικών κρασιών ECOFESTIVAL Αθηνών αποκτά το πρώτο χρυσό βραβείο με το «λευκό κρασί του νησιού». Ακολουθούν συμμετοχές σε διαγωνισμούς και πολλές δημοσιεύσεις, με κορυφαία αναγνώριση το 2019 με το χρυσό βραβείο για το «ερυθρό του νησιού» και το «ροδί του νησιού», και το αργυρό βραβείο με το «λευκό του νησιού» στον διεθνή διαγωνισμό βιολογικών κρασιών "AMPHORE" που διεξάγεται στο Παρίσι

Σήμερα,το 2022, παράγει γύρω στις 60.000 φιάλες με τις τρεις όλες κι όλες ετικέτες του. Πρώτο και καλύτερο το ροδί του νησιού, ροζέ κρασί από τις ποικιλίες μαλαγουζιά, μανδηλαριά και μαυροτράγανο που κατέχει το 55% της παραγωγής του, το λευκό του νησιού από τις ποικιλίες ασύρτικο, μονεμβασιά και μαλαγουζιά που κατέχει το 35%, και το κόκκινο του Νησιού από τις ποικιλίες μανδηλαριά και μαυροτράγανο.

*Ο κ. Γιώργος Πίττας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Από το 1980 ιδρυτικό μέλος του Νέου Κατοικείν, το 1995 δημιουργεί το Lefkes Village κι από 2010 ως μελος του Δ.Σ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) είναι επικεφαλής του “Ελληνικού πρωινού”, ενός προγράμματος που αποσκοπεί στην σύνδεση της ξενοδοχίας με τον γαστρονομικό πλούτο κάθε τόπου. Συγγραφέας 6 βιβλίων, δημιουργεί το 2015 το greekgastronomyguide.gr όπου επιχειρεί να παρουσιάσει την ελληνική γαστρονομία στο όλον της.

Ο κ. Γιώργος Πίττας

**Για τον αμπελώνα της Πάρου διαβάστε εδώ.

***Για τα μονοπάτια της Πάρου διαβάστε εδώ.

**** Πηγή: www.athensvoice.gr