Σε ευρεία επιχείρηση απομάκρυνσης των "καταληψιών", συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως οι Ρομά, από τον χώρο, πολύ κοντά στο κέντρο της Παροικίας, που χρησιμοποιείται για την ελεύθερη στάθμευση οχημάτων, δίνοντας μερική λύση στο οξύτατο πρόβλημα στάθμευσης που αντιμετωπίζει το νησί και ιδίως η Παροικία από Μάρτιο έως Νοέμβριο.

Όπως είναι γνωστό, και ο Έπαρχος και ο Δήμαρχος αλλά και επιχειρηματίες και κάτοικοι της περιοχής έχουν κάνει αρκετές αναφορές στον εισαγγελέα για το πρόβλημα, το οποίο επαναλαμβάνεται τουλάχιστον για 4 χρόνια αλλά φέτος ξεπέρασε τα όρια.

Οπότε και ο δήμος ανέλαβε δράση. Έτσι σήμερα το πρωί, Τετάρτη 7 Ιουνίου συνεργεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Μάρκο Κωβαίο και με τη συνδρομή αστυνομικών του Α.Τ. Πάρου, ξεκίνησαν την επιχείρηση εκκένωσης του δημοτικού πάρκινγκ, πλησίον του Κοιμητηρίου στην Παροικία.

Τα συνεργεία του δήμου κατάφεραν να καθαρίσουν το χώρο από αυθαίρετες κατασκευές, που πολλές ήταν προεκτάσεις μικρών βαν ή αγροτικών αυτοκίνητων   των Ρομά που κατακλύζουν τον χώρο.

Η επιχείρηση τελείωσε άμεσα, οι καταληψίες απομακρύνθηκαν και ο χώρος αποδόθηκα και πάλι στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, που δεν μπορούσαν να βρουν χώρο για τα αυτοκίνητά τους.

Μάλιστα ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, μόλις χθες έστειλε και μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα, με την οποία ζητούσε να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Δείτε την αναφορά:

Μ Η Ν Υ Τ Η Ρ Ι Α    Α Ν Α Φ Ο Ρ Α

Του Ο.Τ.Α. με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ» που εδρεύει στην Πάρο και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Δήμαρχο Πάρου.

κ. Εισαγγελεύ,

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημότες της Πάρου απευθύνονται στην Εισαγγελία Σύρου ζητώντας επέμβαση προς ταχεία επίλυση του εποχικού ζητήματος που προκαλεί μετακινούμενη κοινότητα προσώπων που αναστατώνει το νησί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο εμφανίστηκε έντονα από το 2019 και πέρασε φέτος τα όρια ανοχής.

Πρόκειται για πρόσωπα που κινούνται στο όριο της έννομης τάξης, με βάση συνήθως ένα ανοικτό ή κλειστό φορτηγό όχημα και βιωματική εμπειρία στην εύρεση και εκμετάλλευση ανοχύρωτων περιοχών ως προς την ελεύθερη διαβίωση και την εισπρακτική δραστηριότητα.

Ο Δήμος Πάρου μισθώνει αγροτεμάχιο πολύ κοντά στο κέντρο της Παροικίας προκειμένου να το διαθέτει προς ελεύθερη στάθμευση οχημάτων, δίνοντας μερική λύση στο οξύτατο πρόβλημα στάθμευσης που αντιμετωπίζει το νησί και ιδίως η Παροικία από Μάρτιο έως Νοέμβριο.

Ο στόχος αυτός ακυρώνεται από ομάδες που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του αγροτεμαχίου & κατασκηνώνουν δίπλα στα οχήματά των. Ο χώρος κατασκήνωσης εμφανίζει εικόνα ανασφάλειας & ακαθαρσίας που εύλογα διώχνει όποιον τρίτο αναζητά χώρο στάθμευσης. Το γειτονικό Κοιμητήριο Παροικίας χρησιμοποιείται ως λουτρό (όπως φαίνεται σε φωτογραφία που αναρτήθηκε πέρυσι σε μέσο δικτύωσης) ενώ για αποχετευτικές ανάγκες χρησιμοποιείται ο όμορος δημόσιος χώρος του Κτηνιατρείου Παροικίας (όπως δείχνει η τρύπα στην πέτρινη περίφραξή του) ή ο γειτονικός χείμαρρος «Φλόγα».

Οι κατασκηνωτές υδρεύονται από γειτονικό μηχάνημα-κερματοδέκτη αντίστροφης όσμωσης της ΔΕΥΑΠ, για το οποίο καταγγέλλεται ότι λειτουργεί και αποσυνδέεται κατά βούληση και δεν είναι πια στην ελεύθερη χρήση των δημοτών.

Ορισμένα μέλη των ομάδων αυτών απασχολούνται σε μικρεμπόριο ή καλύπτουν κάποια από τα μεγάλα κενά των εποχιακών επιχειρήσεων, αλλά τα νεαρά μέλη (παιδιά έως προεφηβικής ηλικίας) περιφέρονται στην πόλη χωρίς φανερό σκοπό, επαιτώντας φορτικά από τους τουρίστες.

Κάποιες από τις συνεχείς διαμαρτυρίες των δημοτών όπως και αστυνομικοί τροχαίοι έλεγχοι αντιμετωπίστηκαν με τηλεφωνικές απειλές από νομικούς συμβούλους ως φαινόμενα «ρατσισμού».

Εν όψει αυτών, ζητείται η άμεση επέμβασή σας προς εξακρίβωση ενδεχόμενων παραβάσεων αυθαίρετης κατάληψης, παράνομης κατασκήνωσης, φθοράς, ρύπανσης δημόσιων χώρων, απειλής δημόσιας υγείας και κάθε αδικήματος που τυχόν ήθελε προκύψει.

Ο Δήμαρχος Πάρου

Μάρκος Ι. Κωβαίος