Το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πάρο ήρθε να προστεθεί στη λίστα με τα δράματα μεταναστών που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια για την Ευρώπη. Πίσω από το βίντεο ντοκουμέντο, οι αναλύσεις για τις τουρκικές προθέσεις…

Τουλάχιστον 16 νεκροί ανάμεσα τους και ένα βρέφος και 63 διασωθέντες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ναυαγίου που σημειώθηκε αργά χθες το απόγευμα, παραμονή των Χριστουγέννων, βορειοδυτικά της Πάρου, κοντά στη βραχονησίδα Μέρμηγκας.

Ιστιοφόρο σκάφος που είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και στο οποίο επέβαιναν 80 περίπου μετανάστες αναποδογύρισε υπό αδιευκρίνιστη αιτία. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή καλές. Άμεσα ενημερώθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων και σήμανε συναγερμός στο Λιμενικό Σώμα. Ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, τέσσερα πλωτά του Λιμενικού, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, αεροσκάφος C-130 αλλά και παραπλέοντα σκάφη έστησαν ολονύχτια επιχείρηση διάσωσης.

Κατάφεραν να βγάλουν σώους 63 μετανάστες. 16 άτομα ανασύρθηκαν από τη θάλασσα νεκρά. Ανάμεσά τους και ένα βρέφος. Αμέσως μετά δύτες βούτηξαν στο σημείο του ναυαγίου και κατέγραψαν τις εικόνες που φαίνονται στο επόμενο βίντεο. Με το ιστιοφόρο να έχει αναποδογυρίσει και να βρίσκεται στο βυθό.

Οι διασωθέντες μετανάστες τόνισαν στους λιμενικούς ότι πλήρωσαν 8.000 ευρώ ο καθένας στους διακινητές για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Αντί γι΄αυτό βρέθηκαν να δίνουν μάχη για τη ζωή τους, στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Στην Πάρο όπου μεταφέρθηκαν πάντως, οι κάτοικοι του νησιού τους έδειξαν το πιο ζεστό και ανθρώπινο πρόσωπο (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Το πλοίο μήκους 7-8 μέτρων ήταν σαθρό πάνω στο οποίο ασυνείδητοι διακινητές φόρτωσαν 80 ανθρώπους για να διασχίσουν το Αιγαίο και να βρεθούν από την Τουρκία στην Ιταλία.

Φόβοι για σχέδιο Ερντογάν

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά περιστατικό έρευνας και διάσωσης που σημειώνεται στο Αιγαίο στην διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, στο οποίο εμπλέκονται διακινητές από την Τουρκία που μεταφέρουν παράνομα ανθρώπους.

Οι πληροφορίες για τουρκικό σχέδιο που προβλέπει να αυξηθούν οι ροές μεταναστών προς την Ελλάδα προκαλούν ανησυχία. Αναλυτές που μίλησαν στο «Βήμα» θεωρούν πιθανό ο Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει εκ νέου την κάνουλα των προσφύγων με στόχο να πιέσει τη Δύση για οικονομική βοήθεια στη χώρα του, που δοκιμάζεται οικονομικά.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα, αρκετές είναι οι αναφορές Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων στο ζήτημα αυτό, με τον Ερντογάν μάλιστα να εξαπολύει προ ημερών επίθεση κατά της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και δια στόματος Νότη Μηταράκη στέλνει νέο μήνυμα στην Άγκυρα. «Καθώς οι νέες απώλειες ανθρώπων στο Αιγαίο σοκάρουν, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές στη θάλασσα και να μάχεται κατά των λαθροδιακινητών, αλλά δεν είναι αρκετό. Οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε την εγκληματική τους δράση και καλούμε την Τουρκία να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της για την αποτροπή παράνομων αναχωρήσεων» σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Δύο πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες μέσα σε λίγες ώρες καταδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί το προσφυγικό. Στην κυβέρνηση παίζουν με ζωές ανθρώπων καθημερινά. Προσποιούνται, δε, ότι ένα θέμα παγκοσμίων διαστάσεων το έλυσαν μόνοι τους. Η ανευθυνότητά τους, και σε αυτό το ζήτημα, είναι εγκληματική. Κάνουν τα πάντα προς άγρα ψήφου και ικανοποίησης της ακροδεξιάς.

Η αλήθεια όμως είναι πως στο Αιγαίο Πέλαγος η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει στους διακινητές να κινούνται ανενόχλητοι με τα τραγικά αποτελέσματα που είδαμε αυτές τις ημέρες.

Καλούμε την κυβέρνηση να επιστρέψει στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου διεκδικώντας μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο αυτό, να επιδείξει τον αυτονόητο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και να σταματήσει επιτέλους να εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς με την απάνθρωπη πολιτική της.»

Πηγή: ertnews.gr newsit.gr