"Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δηλώσεις του Δημάρχου Πάρου γίνονται αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού. Άλλο όμως αυτό και άλλο η κάλυψη με την τοποθέτηση του, ενώ έλεγε ότι δεν ήξερε, μιας πράξης κλοπής και επιδεικτικής καταστροφής με στόχο την καλλιέργεια ενός ομοφοβικού κλίματος, από γνωστούς- άγνωστους. Μιλάμε για την κλοπή και το κάψιμο rainbow σημαίας από μπαρ της Νάουσας" αναφέρι η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου, σε ανακοίνωσή της.

Όπως υποστηρίζουν τα μέλη της οργάνωσης: «Ήξεις αφήξεις» ο Δήμαρχος έφτασε στο σημείο της κατηγοριοποίησης των φιλιών μεταξύ δυο ανθρώπων στο πλαίσιο της προσβολής της δημοσίας αιδούς (!) και μόνο που δεν μας θύμισε τον Νόμο 4000/58 περί τεντιμποϊσμού!

Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες, αντίστοιχες ομοφοβικές συμπεριφορές είδαν το φως του διαδικτύου για υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και για άλλους ότι «φάγανε, φάγανε…». Κατ’ αρχάς όποιος έχει στοιχεία ότι κάποιοι «έφαγαν» προσφεύγει στον εισαγγελέα, διαφορετικάη τακτική αυτή αποτελεί εργαλείο λαϊκισμού, αυριανισμού και έρποντος φασισμού. Θα πρέπει όμως και κάποιοι καταγγέλλοντες να αναλογιστούν παρόμοιες συμπεριφορές από μέρους τους.

Καταγγέλουμε κάθε προσπάθεια απ’όπου και αν προέρχεται να περάσουν στην παριανή κοινωνία οι κοινωνικές διακρίσεις και οιομοφοβικές συμπεριφορές.

Καλούμε κάθε παριανή και κάθε παριανό, τους φορείς του νησιού να καταδικάσουν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος τοξικότητας  και αναχρονιστικών αντιλήψεων που πάνω σε αυτές «επωάζεται το αυγό του φιδιού».

Το ιστορικό

Μια καταγγελία ιδιοκτήτη ενός γκέι μπαρ στην Πάρο είδε το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ο ιδιοκτήτης κατηγορεί, γενικά και τον δήμο και τους κατοίκους ότι δέχεται έναν «πόλεμο». Μάλιστα εκλάπη από το μπαρ σημαία pride από άγνωστο, η οποία στην συνέχεια κάηκε, σύμφωνα με την καταγγελία.

«Ο "πόλεμος" δεν είναι επειδή είναι δυνατά η μουσική, αλλά επειδή στο συγκεκριμένο μαγαζί συγκεντρώνονται ομοφυλόφιλοι», ανέφερε.

Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή «Το Πρωινό», ο ιδιοκτήτης είναι ενοχλημένος και από τις δηλώσεις του δημάρχου της Πάρου, ο οποίος μίλησεγια τα όσα καταγγέλλονται.

Οι δηλώσεις του δημάρχου της Πάρου

Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, μίλησε στην εκπομπή.

Μάλιστα υπήρξε και μια μικρή ένταση με το πάνελ της εκπομπής κατά την διάρκεια των δηλώσεών του και τον Γιώργο Λιάγκα να απαντά, όμως μετά το τέλος της τηλεφωνικής επικοινωνίας, αφού αν και ο δήμαρχος υποστήριξε ότι δεν ξεχωρίζει τον κόσμο από τις ιδιαιτερότητές του στην συνέχεια έκανε λόγο για "ιδιωτικότητα, για προσβολή της δημοσίας αιδούς και σεβασμό στον διπλανό".

Αρχικά οκ. Κωβαίος τόνισε πως «εμείς δεν ξεχωρίζουμε τον κόσμο από τις ιδιαιτερότητές του», είπε και για «προσβολή της δημοσίας αιδούς» και συμπλήρωσε πως «όταν περνάνε παιδάκια δεν θα το ήθελα», «τις δικές μας προτιμήσεις να τις κρατάμε σε προσωπικό επίπεδο», «υπάρχει φιλί, υπάρχει και προσκύνημα» θέλοντας να... ξεχωρίσει τα είδη του φιλιού και να δώσει μια εικόνα για το τί συμβαίνει στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο διάλογος

«Πρώτα απ' όλα εμείς ως δήμος δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Δεύτερον εμείς είμαστε ένας προορισμός πραγματικά πανέμορφος, δεν ξεχωρίζουμε τον κόσμο από τις ιδιαιτερότητές του... Δεν ξεχωρίζουμε καμία ιδιαιτερότητα, σαφέστατα όμως πρέπει να υπάρχει και ένας σεβασμός προς την δημόσια αιδώ», είπε ο δήμαρχος.

«Ώπα, ώπα, τι σημαίνει σεβασμός στην δημόσια αιδώ; Δηλαδή όταν δυο άντρες φιλιούνται σ' ένα μπαρ είναι προσβολή της δημοσίας αιδούς ή όχι;», τον ρώτησε ο Γιώργος Λιάγκας.

«Κοιτάξτε να δείτε, ανάλογα πού βρίσκονται. Και σε ποιο χώρο βρίσκονται», απάντησε ο κ. Κωβαίος με τον παρουσιαστή να ρωτάει: «σ' ένα γκέι μπαρ. στην αυλή ενός μπαρ και περνάει ο κόσμος και τους βλέπει μέσα. Είναι προσβολή ή δεν είναι προσβολή;».

Ο δήμαρχος: «Εγώ πιστεύω ότι τις δικές μας προτιμήσεις και ιδιαιτερότητες πρέπει να τις κρατάμε σε προσωπικό επίπεδο».

«Αν σε ένα μπαρ της Πάρου είμαι εγώ ζευγάρι με την Φωτεινή και φιλιόμαστε εκείνη την ώρα, είναι καλό αυτό ή κακό;», επέμεινε ο Γιώργος Λιάγκας.

«Η αγάπη με οποιονδήποτε τρόπο εκφράζεται δεν προκαλεί. Αρκεί να υπάρχει ένας σεβασμός προς τον δίπλα...», απάντησε ο δήμαρχος Πάρου.

«Όταν φιλάει ένας άνδρας μια γυναίκα δεν προκαλεί;» ρώτησε ο παρουσιαστής.

«Εγώ προσωπικά δεν θα ξεχώριζα, αλλά όταν είναι δίπλα. Είναι σε έναν δημόσιο χώρο, όχι σε έναν ιδιωτικό χώρο και σε ένα ιδιαίτερο μαγαζί. Όταν δίπλα περνάνε παιδάκια, εγώ δεν θα το ήθελα. Αλλά όταν είναι σε ένα μαγαζί που είναι χαρακτηρισμένο και είναι μέσα στο όριο του καταστήματος δεν θα πείραζε κανέναν», ανέφερε ο κ. Κωβαίος.

«Άρα δεν σας ενοχλεί στην αυλή του συγκεκριμένου μαγαζιού να φιλιούνται δυο άντρες», συνέχισε ο Γιώργος Λιάγκας.

«Σαφέστατα όταν είναι ο χώρος, αυτός ιδιαίτερος χώρος, χωρίς να έχει μια οπτική επαφή, χωρίς να έχει επαφή με παιδάκια...», απάντησε ο δήμαρχος.

«Άρα μπορούν να φιλιούνται μέσα και δεν μπορούν στην αυλή», είπε ο παρουσιαστής.

«Να έχουμε την ελευθερία μας αλλά να σεβόμαστε τα μικρά παιδάκια, τους ηλικιωμένους, έναν σεβασμό προς τον δίπλα», συνέχισε λογικά μιλώντας ο κ. Κωβαίος.

«Άρα όταν τα μικρά παιδάκια βλέπουν έναν άντρα και μια γυναίκα δεν μας πειράζει και όταν βλέπουν έναν άντρα με έναν άντρα...», τον ρώτησε ο Γιώργος Λιάγκας.

«Όχι, όχι ας μην το ξεχωρίζουμε. Εγώ λέω για όλα τα φύλα. Δεν ξεχωρίζουμε... Όταν είμαι στο δρόμο νομίζω ότι πρέπει να σέβεται ο ένας τον άλλο», εξήγησε ο δήμαρχος Πάρου.

«Άρα το φιλί είναι κάτι το οποίο είναι προκλητικό και δεν σεβόμαστε τον άλλον;», ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή της εκπομπής.

«Κοιτάξτε, υπάρχει προσκύνημα, υπάρχει και φιλί. Πρέπει να ξεχωρίζουμε το είδος του φιλιού και με τον τρόπο. Όταν πηγαίνεις σε μια εικόνα προσκυνάς, όταν κάνεις ένα χειροφίλημα σε μια κυρία είναι από σεβασμό. Όταν την φιλάς στο κούτελο, στο μάγουλο κλπ είναι από άλλο. Όταν φιλάς κάποιον με ένα ερωτικό πάθος δημόσια είναι κάτι άλλο», τόνισε ο δήμαρχος.