Τους τελευταίους μήνες, παρά τις συνεχόμενες συστάσεις από την αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας, παρατηρείται στο νησί μας το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης απόρριψης ογκωδών αντικειμένων στους κάδους σύμμεικτων ή ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ή σε άλλους δημόσιους χώρους. Τα μπάζα, τα παλιά έπιπλα, οι παλιές οικιακές συσκευές, τα στρώματα και τα προϊόντα κηπουρικών εργασιών μετατρέπουν τους χώρους αυτούς σε μικρές χωματερές και εστίες μόλυνσης. Δημιουργούν κίνδυνο πυρκαγιάς, πρόβλημα στη διέλευση πεζών και οχημάτων, υποβαθμίζουν εν γένει την εικόνα του νησιού μας.

Ο Δήμος Πάρου κατέθεσε καταγγελίες στο ΑΤ Πάρου με βάση την ισχύουσα Αστυνομική Διάταξη, σε βάρος όσων αποδεδειγμένα εντοπίστηκαν να παρανομούν. Παράλληλα, προχώρησε στην επιβολή των ανάλογων προστίμων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις για παραπτώματα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Τα πρόστιμα που προβλέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας, όπως αυτά καθορίζονται στην με αρ. 67/2023 απόφαση του Δ.Σ. Πάρου, κυμαίνονται ανά τεμάχιο, ανάλογα το είδος και την έκταση της παράβασης.

Το μέτρο της επιβολής προστίμων έχει καθαρά αποτρεπτικό χαρακτήρα. Στοχεύει στη συμμόρφωση ιδιωτών και επιχειρήσεων με τις λογικές και πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος και σε καμία περίπτωση δεν έχει εισπρακτικό σκοπό.

Ειδικά την τουριστική περίοδο, με την αυξημένη επισκεψιμότητα, όλοι μαζί -Δήμος, πολίτες και επιχειρηματίες- πρέπει να συμβάλλουμε στην καθαριότητα και την γενικότερη εικόνα της Πάρου.

- Καλούμε τους πολίτες που εντοπίζουν τέτοια φαινόμενα να επικοινωνούν με το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Πάρου στο τηλέφωνο 2284024059, ώστε να επιλαμβάνονται οι επόπτες της υπηρεσίας.

- Οι ενδιαφερόμενοι για την απόρριψη ογκωδών απορριμμάτων μπορούν, επίσης, να επικοινωνούν με το Τμήμα Καθαριότητας στο τηλέφωνο 2284024059 (ώρες 7:00 έως 14:00).