Αρχίζει σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η διαδικασία θα αρχίσει στις 17:00 με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναλύοντας το όραμά του και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, 8 Ιουλίου, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.

Ένας άξονας των προγραμματικών δηλώσεων θα αφορά μέτρα άμεσης εφαρμογής, προκειμένου να βελτιωθεί η ψυχολογία των πολιτών και να αποσυμπιεστεί ένα μέρος της πίεσης που προκαλεί η ακρίβεια.

Τι θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τα συγκεκριμένα μέτρα:

- επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους
- έκτακτη οικονομική ενίσχυση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά
- κατάργηση του πέναλτι του 30% για εργαζόμενους συνταξιούχους

Τα τρία παραπάνω μέτρα θεωρείται δεδομένο ότι θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, αφήνουν να εννοηθεί ότι σήμερα, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζονται «έκπληξη».

Μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό αναμένεται μια σειρά ομιλιών εισηγητών όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων και, κατόπιν, οι τοποθετήσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, εφόσον το επιθυμούν.

Στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης θα τοποθετηθούν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές, με τους τελευταίους, να εντάσσονται σε κύκλους ομιλητών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Το χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων:

Πέμπτη, 06/07/2023

17:00 (ολομέλεια) Ανάγνωση και συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης (ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων)

Παρασκευή, 07/07/2023

09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης

Σάββατο, 08/07/2023

09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης και ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. (κλείσιμο συζήτησης με ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων με αντίστροφη σειρά)