Τις τελευταίες μέρες μία ομάδα κατοίκων του νησιού μας, έχει δημιουργήσει μία ιστοσελίδα με αφορμή την επέκταση του νέου αεροδρομίου της Πάρου, με την οποία και είναι αντίθετη.

Η ιστοσελίδα φέρει το όνομα greenparosairport.eu, και σκοπό έχει την διάχυση των απόψεών των μελών της, και την έναρξη διαλόγου επί του θέματος της επέκτασης του αεροδρομίου.

Σίγουρα το θέμα της επέκτασης του αεροδρομίου είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα, που από τη μία έχει να κάνει με την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας, και από την άλλη με τα ενδεχόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα ανακύψουν.

Πάντως η προσωπική μας άποψη είναι ότι η επέκταση του αεροδιάδρομου κατά 300 μόλις μέτρα και η μετατροπή του αεροδρομίου σε διεθνές, θα βοηθήσει στην προσέλκυση ταξιδιωτών από όλες τις γωνιές του πλανήτη και συνακόλουθα στην ανάπτυξη του νησιού. Αν, επομένως,  η επέκταση του αεροδρομίου συνδυαστεί με ήπια ανάπτυξη και με σεβασμό στο φυσικό κάλος της περιοχής, θα αποτελέσει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για το νησί μας.

Σε κάθε περίπτωση ως Paros24 (αναλογιζόμενοι την συνταγματική επιταγή της πολυφωνίας) θα χαρούμε να γίνουμε κόμβος ανταλλαγής απόψεων για αυτό το καίριο ζήτημα.

Eκ μέρους της Συντακτικής Ομάδας, Δημήτρης Μπελδέκος - Διαχειριστής Paros24.gr

Δείτε την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας greenparosairport.eu:

Οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να μετατρέψουν το αεροδρόμιο της Πάρου σε διεθνή κόμβο. Ο προγραμματισμένος διάδρομος 1800 μέτρων θα επιτρέψει την προσγείωση μεγαλύτερων και πιο ρυπογόνων αεροσκαφών. Πιθανώς οι αρχές αγνόησαν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή σχετικά με το πάγωμα των εκπομπών CO2 σε επίπεδο 2020!

Ημετατροπή του αεροδρομίου σε κόμβο στοχεύει στον πολλαπλασιασμό του τρέχοντος αριθμού επισκεπτών ετησίως και προωθεί το ταξίδι σε άλλα νησιά, μέσω της Πάρου. Ως αποτέλεσμα, το νησί μας θα γίνει τόπος προσγείωσης για τους τουρίστες να φτάσουν σε άλλα πιο ήσυχα, «καθαρότερα» και έτσι πιο ελκυστικά νησιά.

Είναι γεγονός ότι στον υπάρχοντα αερολιμένα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις. αλλά ποιος μπορεί να εξηγήσει την ανάγκη πολλαπλασιασμού της επιφάνειάς τους κατά 16 μέσω της κατασκευής ενός κτηρίου 12.000τμ;

Τι είδους επιπτώσεις θα έχει αυτό το έργο στην Πάρο/Αντίπαρο ενόψει των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή; Υπάρχουν άλλα σημαντικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πρώτα και δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, όπως η εκθετική αύξηση των κατασκευών, η έλλειψη βασικών υποδομών (υγεία, δρόμοι, απόβλητα), η έλλειψη νερού.

Το εν λόγω έργο επιδεινώνει την τρέχουσα κατάσταση και έρχεται σε σύγκρουση με τη διακηρυγμένη Κυβερνητική και Ευρωπαϊκή πολιτική. Μερικοί από εμάς, μόνιμοι ή ημιμόνιμοι κάτοικοι Πάρου/Αντιπάρου, δημιουργήσαμε μια ομάδα κατά της προγραμματισμένης επέκτασης του Νέου Αεροδρομίου της Πάρου και έφεραν το θέμα στη δικαιοσύνη.

Ελπίζουμε να είστε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι για μια πράσινη και βιώσιμη Πάρο!

Μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα και να μας ακολουθήσετε στο Facebook @greenparosairport

Εκ μέρους του Green Paro's Airport

Email: contact@greenparosairport.eu