Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Πάρου εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για το θάνατο του µεγάλου µουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Μαζί µε όλη την Ελλάδα και τον κόσµο αποχαιρετάµε το µεγάλο δηµιουργό που εµπνεύστηκε από τους αγώνες του λαού στο διάβα της ζωής του.

Ορµητικός, πολυδύναµος, πολυδιάστατος πάλεψε µαζί µε το λαό για το λαό. Όπως ο ίδιος έλεγε «Αν δεν είχα βιώσει αυτά που βίωσα, δεν θα είχα γράψει αυτή τη µουσική».

Παρών σε όλη τη µεγάλη πορεία του λαού µας στον 20ο αιώνα. Αγωνίστηκε για κοινωνική δικαιοσύνη, υπερασπίστηκε την ελευθερία και την ειρήνη ενώ µε το έργο του άγγιξε τη καρδιά των λαών όλου του κόσµου, δίνοντας το σάλπισµα της πάλης για να σηκωθούν οι άνθρωποι λίγο ψηλότερα… για να κατακτήσουν ότι πιο υψηλό και όµορφο. Με ιερή αφοσίωση καλλιέργησε µια τέχνη που ανυψώνει το λαό. Ήταν ο πρώτος που έβαλε στο στόµα των απλών ανθρώπων λόγια µεγάλων ποιητών. Το πάντρεµα της λαϊκής µε τη συµφωνική µουσική στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη κάνει τον ίδιο και το έργο του µοναδική περίπτωση στο χώρο της διεθνούς µουσικής καθώς κινείται συνεχώς ανάµεσα σε αυτούς τους δύο κόσµους προσπαθώντας να τους συνενώσει σε έναν και µοναδικό.

Η γενιά παριανών του «Αρχιλόχου» που µετείχαν στη παρουσίαση του «Άξιον Εστί» το 1983 στη Σύρο, ως µέλη της χορωδίας του, ως διεύθυνση της και ως συνοδοί είχαν την τύχη να ακούσουν από το στόµα του µεγάλου Μίκη, ότι δόξασαν το έργο του µε την ερµηνεία τους.

Ο Μίκης Θεοδωράκης µε τη µουσική του θα συνεχίσει να εµπνέει, και να διαπαιδαγωγεί, θα είναι πάντα παρών στους κοινωνικούς αγώνες µε τη µουσική του, θα βρίσκεται στα χείλη των ανθρώπων που παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο.

Τηρεί ενός λεπτού σιγή κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ∆ηµοτικού Συµβουλίου της 8ης Σεπτεµβρίου.