Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών θα εισηγηθεί κατά τη σημερινή του (στις 11:00 το πρωί) επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα υπογράψουν διά της περιφοράς τη σχετική Πράξη του οργάνου.

Αμέσως μετά είναι προγραμματισμένη η μετάδοση δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία θα υπογραμμίζει πως η ανάγκη για διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης και για οικονομική σταθερότητα, αλλά και το ζητούμενο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας επιβάλλουν τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται να θυροκολληθεί στη Βουλή αργότερα το απόγευμα.

Ο Ακης Σκέρτσος αναλαμβάνει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου

Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ανακοίνωσε πως ο Ακης Σκέρτσος αναλαμβάνει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την αρμοδιότητα της δημόσιας ενημέρωσης για την πορεία του κυβερνητικού έργου αναλαμβάνει ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος στη θέση του έως σήμερα Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Η έως χθες αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη αναλαμβάνει τη θέση Συμβούλου σε Διεθνή Θέματα και Σχέσεις με Διεθνή ΜΜΕ.

Το 10ήμερο των διερευνητικών εντολών

Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τυπικά ακολουθεί ένα 10ήμερο διερευνητικών εντολών, ωστόσο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί και να είναι μικρότερο, ανάλογα με τον χρόνο που θα τις κρατήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Στο 10ήμερο μετά τις κάλπες, που θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από δικαστήρια και θα έχουν επικυρωθεί οι εκλεγμένοι βουλευτές, θα συγκληθεί η νέα Βουλή. Σημειώνεται, όμως, ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο αν θα γίνει παράλληλα με τις διερευνητικές ή μετά. Το πιθανότερο είναι να συγκληθεί αρχές Ιουνίου.

Τυπικά η Βουλή θα χρειαστεί δύο συνεδριάσεις, δηλαδή δύο ημέρες: μία για την ορκωμοσία της νέας Βουλής και μία για την εκλογή του νέου προεδρείου. Αμέσως μετά η Βουλή μπορεί να διαλυθεί στις αρχές Ιουλίου για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, αν αυτές χρειαστούν.

Ποιοι υπουργοί αλλάζουν

Με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα δρομολογηθούν και δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Η αντικατάσταση του μέχρι σήμερα κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, από τον Υπουργό Επικρατείας Aκη Σκέρτσο, καθώς ο κ. Οικονόμου ως υποψήφιος με τη ΝΔ στη Φθιώτιδα θα εμπίπτει στους περιορισμούς του νόμου για τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ. Και η τοποθέτηση υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών, στη θέση του Μάκη Βορίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να εκκινήσει την επίσημη προεκλογική εκστρατεία από την Κρήτη και δη από τον τόπο καταγωγής του τα Χανιά, στα οποία και θα περιοδεύσει σήμερα Σάββατο 22 Απριλίου, ενώ αύριο (23/4) θα επισκεφτεί το Ρέθυμνο. Ο ίδιος έχει θέσει από τις προηγούμενες εκλογές ως στοίχημα τη νίκη της ΝΔ για πρώτη φορά στο νησί.