Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση σχετικά με τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στο λιμάνι του Λαυρίου για το επιβατικό κοινό.
Όπως αναφέρει η ερώτηση, με βάση δημοσιεύματα, ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου έχει ακολουθήσει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία τα τελευταία χρόνια. Γεγονός που οφείλεται σύμφωνα π.χ. με το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, σε «100 % επιχειρηματική δραστηριότητα δεδομένου ότι ο ΟΛΛ ΑΕ δεν έχει δεχτεί καμία επιχορήγηση ή άλλη ενίσχυση.»005 «Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (Δ.Ε.Κ.Ο.)». Ανάμεσα στους καταστατικούς σκοπούς του ΟΛΛ ΑΕ, περιλαμβάνονται «η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών μέσω τεχνολογικού και οργανωτικού εκσυγχρονισμού», «η μέριμνα αισθητικής και λειτουργικής διάρθρωσης του λιμένα» και «η εποικοδομητική συνεργασία με τους χρήστες του λιμένα» όπως αυτά αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του φορέα.

Στην αρμοδιότητα του ΟΛΛ ΑΕ, και χωροθετημένος στο βορειοανατολικό τομέα υπάρχει επιβατικός σταθμός, εμβαδού 2.700 τ.μ. όπου υπάρχουν οι υποδομές των απαραίτητων ελέγχων (διαβατηριακός, αστυνομικός, τελωνειακός) που υπαγορεύονται από την προσαρμογή στον Κώδικα ISPS και στη συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ.

Δυστυχώς, ο εν λόγω επιβατικός σταθμός δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί από τους ταξιδιώτες των ακτοπλοϊκών γραμμών για Κέα, Κύθνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τα Ψαρά, την Λήμνο, την Άνδρο, την Τήνο, τη Σύρο, την Καβάλα, (σύμφωνα πάλι με την ιστοσελίδα του ΟΛΛ ΑΕ) και όπου αλλού ταξιδεύουν τα πλοία με ελλιμενισμό στο Λαύριο.

Έτσι, οι επιβάτες οι οποίοι χρειάζεται να ταξιδέψουν ή αναμένουν κόσμο με πλοία τα οποία αποπλέουν ή καταπλέουν στο Λαύριο στοιβάζονται σε ένα υπόστεγο, το οποίο δεν παρέχει προστασία ούτε από τους ανέμους ούτε από τη βροχή. Εννοείται ότι δεν υπάρχει χώρος ούτε για προσωρινή εναπόθεση των αποσκευών, ούτε για όλους όσους χρειάζεται να περιμένουν, καθώς είναι εξαιρετικά μικρός σε εμβαδόν.  Πρόκειται για τριτοκοσμικές συνθήκες, οι οποίες ιδιαίτερα το χειμώνα καθιστούν το Λιμένα Λαυρίου ένα δυστοπικό χώρο για τους ταξιδιώτες.

Σημειώνεται επίσης ότι πρώτον, ο λιμένας Λαυρίου δεν εξυπηρετείται από δημόσια συγκοινωνία αν και ο προαστιακός σιδηρόδρομος είχε αναγγελθεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και αργότερα πάλι και δεύτερον ότι, οι υπηρεσίες των ΚΤΕΛ Αττικής που προσεγγίζουν το λιμένα δεν εντάσσονται σε κάποια σχεδιασμό συνδυασμένων μεταφορών.

Έτσι σε έκτακτες περιπτώσεις, π.χ. απαγορευτικού απόπλου, οι επιβάτες αναγκάζονται να περπατήσουν μέχρι την πόλη του Λαυρίου για να βρουν κάπου να αναμένουν τον απόπλου. Επίσης σε άλλες περιπτώσεις, όπως π, χ, σε πρόσφατη σχολική εκδρομή του Γυμνασίου ΛΤ Κέας, χρειάστηκε να γίνει αίτημα στην ακτοπλοϊκή εταιρεία ώστε να ανοίξει το πλοίο για να μπουν οι αποσκευές των μαθητών/-τριών, για να μην τις κουβαλούν 6 ώρες μαζί τους μέχρι τον απόπλου, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό.

Επειδή από τα παραπάνω συνάγεται ότι είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρχει ένας χώρος αναμονής των επιβατών και φύλαξης των αποσκευών με παραχώρηση τμήματος από τον έτοιμο επιβατικό σταθμό.

Επειδή οι υποδομές αυτές έχουν κατασκευαστεί με τα χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων και πρέπει να λειτουργούν ανταποδοτικά και να γίνεται η πλέον επωφελής και λελογισμένη χρήση αυτών.

Επειδή κρίνεται ως οικονομικά και κοινωνικά ασύμφορο να υπάρχει ένα τεράστιο κτίριο κλειστό, το οποίο να λειτουργεί μόνο κάποιες ημέρες του χρόνου, όταν προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια το Λαύριο

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί,

1) Για ποιο λόγο παραμένει κλειστός ο σταθμός για τους ταξιδιώτες;

2) Δεν θα ήταν λογικό να υπάρχει πρόβλεψη να παραχωρηθούν κάποια τετραγωνικά για να μπορούν να αναμένουν οι ταξιδιώτες αξιοπρεπώς τα ακτοπλοϊκά τους δρομολόγια;

3) Με δεδομένο ότι ο Οργανισμός Λιμένα Λαυρίου ΑΕ είναι ένας «υγιής» οικονομικά οργανισμός, δε θα μπορούσε να μεριμνήσει για τους χιλιάδες επιβάτες των ακτοπλοϊκών γραμμών;

4) Θα υπάρξει σχεδιασμός να εξυπηρετείται το Λιμάνι του Λαυρίου και οι χιλιάδες επιβάτες των ακτοπλοϊκών γραμμών από τερματικό σταθμό των δημόσιων μεταφορών;