Σύσκεψη στο Δημαρχείο συγκάλεσε την Τρίτη 17/05/2022 ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος, με στόχο το συντονισμό των αρμοδίων και εμπλεκόμενων φορέων, για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης κατάληψης δημοσίων χώρων από τους Ρομά και τα φαινόμενα παραβατικότητας που παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές του νησιού. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στην εστίαση, ο Διοικητής του Α.Τ Πάρου κ. Γιώργος Μποζίκης και ο Υπολιμενάρχης Πάρου  κ. Νίκος Τσαντούλης.

Στη σύσκεψη, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα της παραβατικότητας και της τήρησης των κανόνων δημόσιας υγιεινής. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε ο συντονισμός του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας, ενώ από την πλευρά τους οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Ξενοδόχων και Ενοικιαζόμενων δωματίων, του Εμπορικού Συλλόγου και των Εστιατόρων συμφώνησαν ώστε τα μέλη τους να ενημερώνουν άμεσα τις Αρχές για οποιοδήποτε περιστατικό παραβατικότητας και  υποπέσει στην αντίληψή τους.

Σε ένα κοινωνικό πρόβλημα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο κομμάτι που αφορά τους Ρομά, ο Δήμος Πάρου δεσμεύτηκε να συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην επίλυσή του, κυρίως στο κομμάτι της αντιμετώπισης ακραίων περιστατικών και έκνομων ενεργειών σε χώρους όπου έχει παρατηρηθεί η αυξημένη παρουσία τους. Έτσι, ώστε να μην ταλαιπωρείται με ένα ακόμη μείζον κοινωνικό ζήτημα η τοπική κοινωνία, και να συνεχιστεί η ομαλή συμβίωση και η εύρυθμη ροή της καθημερινότητας όλων των πολιτών.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Πάρου δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το ζήτημα με την παράνομη κατάληψη δημοσίων χώρων, την παραβατικότητα και τις υγειονομικές παραβάσεις από μερίδα των Ρομά είναι σοβαρό, εμπλέκονται συναρμόδιοι φορείς σε πολλά επίπεδα της κεντρικής διοίκησης, και πρέπει να επιλυθεί άμεσα, χωρίς άλλη χρονοτριβή. Ως Δημοτική Αρχή, πήραμε την πρωτοβουλία αυτής της σύσκεψης για τον συντονισμό των ενεργειών όλων των πλευρών, καθώς η ασφάλεια και η δημόσια υγεία των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτα. Σε μια ιδιαίτερη στιγμή για το νησί μας, όπου οι υγειονομικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας αίρονται σταδιακά, η κανονικότητα φαίνεται να επανέρχεται δειλά δειλά και ο τουρισμός και η τοπική οικονομία είναι στο ζενίθ, καμία κοινωνική ομάδα δεν δικαιούται να επιδεινώνει την κατάσταση και να προκαλεί προβλήματα και πισωγυρίσματα, με ακραίες και απερίσκεπτες ενέργειες. Σεβόμαστε στο ακέραιο τα δικαιώματα των Ρομά συμπολιτών μας, καμία αυθαιρεσία όμως δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή στο όνομα της ελευθερίας. Ο νόμος πρέπει να ισχύει για όλους, και να εφαρμόζεται απέναντι σε κάθε αντικοινωνική συμπεριφορά, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η υπεύθυνη συνεργασία όλων μας, ελπίζουμε να δώσει κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση, στο συγκεκριμένο θέμα.»