Καταρχήν επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας, όπου είχαν μια εγκάρδια και εποικοδομητική συζήτηση με τον επιστημονικό διευθυντή γιατρό Δημήτρη Αλβανό αλλά και με το σύνολο του προσωπικού, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς. Αυτό που επισημάναμε με μεγάλη ικανοποίηση είναι ότι ίσως το Κ.Υ. της Ίου, να είναι η εξαίρεση από τα αντίστοιχα των άλλων νησιών που διαθέτει 4 γιατρούς ειδικοτήτων (γενικό γιατρό, παιδίατρο, ορθοπεδικό και καρδιολόγο), καθώς και σχετική πληρότητα στο λοιπό προσωπικό, εκτός από τους οδηγούς ασθενοφόρων. Επίσης μια άλλη ιδιομορφία είναι ότι το Κ.Υ. του νησιού εποπτεύει όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία της Σαντορίνης, λόγω της ένταξης τους στο ΕΣΥ, σε αντίθεση με το νοσοκομείο της που ανήκει στην ΑΕΜΥ. Από την πλευρά μας στη συνάντηση αναλύθηκαν συνοπτικά οι προτάσεις – δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, με έμφαση τα ειδικά κίνητρα για τα νησιά.

Το απόγευμα ακολούθησε συνάντηση στο δημαρχείο με το δήμαρχο Γκίκα Γκίκα και εκπροσώπους της δημοτικής αρχής. Έγινε εκτεταμένη συζήτηση με επίκεντρο το αναπτυξιακό πρότυπο του νησιού, τις πολιτικές νησιωτικότητας έτσι ώστε η διαβίωση των νησιών να μην είναι μόνο εποχιακή, το χωροταξικό για το οποίο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη συμμετοχής του δήμου στην επεξεργασία του, το ζήτημα του τουρισμού και η ανάγκη βιώσιμης ανάπτυξης, τα θέματα των περιβαλλοντικών υποδομών, με έμφαση την ύδρευση, αφού η λειψυδρία λόγω της ανομβρίας είναι μεγάλη. Φέτος η λιμνοδεξαμενή του νησιού δεν έχει κρατήσει ούτε σταγόνα νερό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκφράστηκε η ανησυχία για το μέλλον της νεολαίας, αφού σταδιακά διαμορφώνεται η νοοτροπία, κανένας μαθητής απόφοιτος του λυκείου να μην επιδιώκει να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ. Σε ότι αφορά τις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις που επιδιώκει ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας του νησιού, αυτές έχουν παγώσει μετά την απόφαση του ΣτΕ για αναστολή της επένδυσης στο Διακοφτό – Κουμπάρα. Στις επιτυχίες του δήμου συγκαταλέγονται η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου Μυλοπότα – Χώρας – Λιμάνι, η ένταξη της εγκατάστασης του Βιολογικού π-υ 5 εκατομμυρίων και η δρομολόγηση της επέκτασης του λιμένα. Βεβαίως ως κεντρικό πρόβλημα αναδείχθηκε ακόμη, το πρόβλημα της ακρίβειας – θεωρείται ότι στην Ίο τα super market είναι απο τα πλέον ακριβά, ενώ κομβικό ζήτημα παραμένει η επαναφορά των φορολογικών κινήτρων για τους μόνιμους κατοίκους.

Τέλος, το βράδυ μίλησαν σε συγκέντρωση μελών και φίλων του κόμματος, όπου αναλύθηκαν η πολιτική και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και εκφράστηκε η αισιοδοξία για νίκη στις 21 Μάη και το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης που θα τιθασεύσει την ακρίβεια, θα στηρίξει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, θα επαναφέρει τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου.