Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ομάδα της Pastra Cretonaxiosa, υλοποίησε τον καθιερωμένο ετήσιο κολυμβητικό διάπλου προς τιμήν των αριστούχων μαθητών των μικρών ακριτικών νησιών της Ελλάδας.

Σκοπός της εν λόγω συμβολικής κίνησης ήταν να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη ώστε να ενισχύσει οικονομικά το έργο των «Θαλασσών Αριστείας» (ExcellenSeas).

Τη φετινή χρονιά, η αποστολή της ομάδας αφορούσε κολυμβητικό διάπλου κατά τον οποίο καλύφτηκε απόσταση 40 χιλιομέτρων, από τη Χώρα της Νάξου έως την Σχοινούσα, την οποία, τα μέλη της κολυμβητικής ομάδας κολύμπησαν με τη μορφή σκυταλοδρομίας.

Ο αγώνας φέτος αφιερώθηκε στους πληγέντες των πρόσφατων πυρκαγιών και πλημμυρών και ιδιαίτερα στους φοιτητές των περιοχών αυτών.

Η παραπάνω δράση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έλαβε χώρα κατά το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου 2023.

Στον κολυμβητικό διάπλου έλαβαν μέρος οι κολυμβητές: Ευγενία Τζαννίνη, Σωτήριος Πάστρας, Απόστολος Τσαγκαράκης, Ευάγγελος Ζουρμπάκης, Κωνσταντίνος Μίχος, Βασίλειος Μαρούλης και Βασίλειος Σοφικίτης.

"Όλο αυτό γίνεται για να δίνουμε τις υποτροφίες στα παιδιά των ακριτικών νησιών. Σας περιμένουμε με πολύ χαρά να μεγαλώσετε και να μπείτε στην οικογένεια του excellenseas…", ανέφερε μεταξύ άλλων η Ευγενία Τζαννίνη και ευχαρίστησε τον κόσμο που υποδέχτηκε την ομάδα και τα κυρίως τα παιδιά που τους περίμεναν με μια ζεστή αγκαλιά διάπλατα ανοιχτή.

Την υποδοχή «έντυσαν» με παραδοσιακή νησιώτικη μουσική οι Γιακουμής Γαβράς και Παναγιώτης Βαζαίος, που μεταξύ άλλων «έστησαν» μια όμορφη μαντινάδα για τους κολυμβητές και παρακίνησαν τα παιδιά να ανοίξουν το χορό.

Το πρόγραμμα υποτροφιών «ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» ExcellenSeas

Το πρόγραμμα «Θάλασσες Αριστείας» ExcellenSeas ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία της κολυμβητικής ομάδας ανοιχτής θάλασσας Pastra Cretonaxiosa. Τα μέλη της ομάδας, κολυμπώντας μεγάλες αποστάσεις σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών και επικοινωνώντας με τις τοπικές κοινωνίες, απέκτησαν άμεση αντίληψη των ιδιαίτερων συνθηκών και αναγκών των μικρών ακριτικών νησιών της χώρας μας. Για το λόγο αυτό, η ομάδα έθεσε ως στόχο των κολυμβητικών της εξορμήσεων την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την συγκέντρωση πόρων, για την παροχή οικονομικής στήριξης με τη μορφή υποτροφίας για φοιτητές από τα νησιά αυτά, υπό την αιγίδα μάλιστα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ξεκινώντας το 2018, με την παράδοση μίας υποτροφίας στη μοναδική απόφοιτο του Λυκείου Άη Στρατή, η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε ένα πρόγραμμα στηριζόμενο από ένα ευρύ φάσμα εταιριών και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Intrasoft International, Eugenia Giannini and Associates Law Firm, Athens International Airport, Grant Thornton, Attica Group, Boston Consulting Group, MGCode, Sofren N.Y., Ιονικής Ξενοδοχειακής, Μοτοδυναμική, Electra Hotels, SANI Resort, ERGO Ασφαλιστική ΤΕΜΕΣ, Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΣΕΤΕ, HELLENiQ ENERGY και άλλων. Οι οργανισμοί και οι εταιρίες αυτές στηρίζουν τη λειτουργία του προγράμματος αλλά και αναλαμβάνουν τη χορηγία των υποτροφιών.

Όραμα του ExcellenSeas αποτελεί η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών των ακριτικών νησιών μέσω της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής προόδου των νέων των νησιών αυτών.

Ειδικότερα, στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι η επιβράβευση και η ενίσχυση άριστων μαθητών και μαθητριών των ακριτικών μας νησιών, που έχουν εισαχθεί σε πανεπιστημιακές σχολές, αλλά χρειάζονται υποστήριξη για να ανταποκριθούν στο οικονομικό βάρος των σπουδών. Έτσι, μέσω στοχευμένης χρηματικής ενίσχυσης (έως 7.000 ευρώ ετησίως) και συμβουλευτικής καθοδήγησης, υπό την αιγίδα της Επιστημονικού Συμβουλίου του προγράμματος, χορηγούμε υποτροφίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των πανεπιστημιακών σπουδών. Το πρόγραμμα επίσης παρέχει στους υπότροφους τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, αναλόγως του αντικειμένου σπουδών τους.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο στελεχώνεται από τακτικούς ή ομότιμους Καθηγητές Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, καθώς και από διακεκριμένες για το ήθος και το υψηλό ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τους επίπεδο προσωπικότητες. Κομβικό έργο του Συμβουλίου αποτελεί η επιλογή των υποτρόφων και η στενή παρακολούθηση της ακαδημαϊκής τους εξέλιξης. Επιπλέον όμως, και η παροχή πολύτιμου συμβουλευτικού έργου κατά το επόμενο στάδιο, αυτό της επαγγελματικής αποκατάστασης τους.

Ήδη, το πρόγραμμα ExcellenSeas έχει απονείμει 34 υποτροφίες κατά τα έτη 2018, 2019, 2020, 2021 και 2022, σε μαθητές και μαθήτριες από νησιά όπως η Δονούσα, η Αστυπάλαια, το Καστελόριζο, το Μεγανήσι, ο Άη Στράτης, η Νίσυρος, η Χάλκη, τα Ψαρά, η Κάσος, οι Λειψοί και οι Φούρνοι, που σήμερα φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές της χώρας μας. Η στήριξη που έχουν λάβει οι υπότροφοι σε συμβουλευτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο – ειδικά δεδομένου και του οικονομικού αντίκτυπου της πρόσφατης πανδημίας – αποτελεί βασικό άξονα ώθησης της ακαδημαϊκής τους πορείας.

Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε δυναμικά και τις επόμενες χρονιές, προκειμένου να συμβάλλουμε στην πρόοδο και την ανάπτυξη των ακριτικών μας νησιών, και την παροχή ίσων ευκαιριών στα παιδιά που προέρχονται από τα νησιά αυτά.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, η ομάδα προετοιμάζεται με μεγάλη χαρά για τη νέα δράση, με την οποία θα τιμήσει ξανά τους μαθητές που ξεκινούν την δική τους προσωπική διαδρομή στην επιστήμη.