Με θετικούς οιωνούς ανοίγει η νέα τουριστική σεζόν, εμφανίζοντας ισχυρή δυναμική, που εκτιμάται πως θα κινηθεί στα ίδια και λίγο υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις διεθνείς αφίξεις της περασμένης χρονιάς.

Η νέα σεζόν ξεκίνησε φέτος νωρίτερα λόγω του καθολικού Πάσχα. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και Κέρκυρα ανοίγουν σταδιακά για να υποδεχθούν τους διεθνείς τουρίστες που καταφθάνουν στη χώρα.

Το πολυτελές τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino έχει ήδη ανοίξει τις πύλες του και υποδέχεται διεθνείς επισκέπτες, με την πληρότητα των δωματίων του να κυμαίνεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Την αυλαία της φετινής σεζόν ανοίγουν η γερμανική και η βρετανική αγορά, που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου.

Αφίξεις

Οι πρώτες αφίξεις πτήσεων τσάρτερ σε ελληνικά νησιά ξεκίνησαν ήδη λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα των Καθολικών.

Για παράδειγμα, το Σάββατο 23 Μαρτίου στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου προσγειώθηκαν 17 αεροσκάφη τσάρτερ από τη Γερμανία και την Ελβετία, μεταφέροντας περίπου 3.000 τουρίστες.

Οι αφίξεις συνεχίστηκαν όλη την εβδομάδα, ενώ το επόμενο «κύμα» των τσάρτερ κατέφθασε στις 30 Μαρτίου, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου ταξίδεψαν στην Κρήτη για το Πάσχα των Καθολικών και για διακοπές περισσότεροι από 15.000 ξένοι επισκέπτες.

Την Κυριακή του  καθολικού Πάσχα, στη Ρόδο αφίχθηκαν 25 διεθνείς πτήσεις από όλη την Ευρώπη και μία πτήση από το Ισραήλ.

Στην Κω προσγειώθηκε την περασμένη Κυριακή η πρώτη πτήση τσάρτερ της Eurowings από την Κολονία με 176 επιβάτες, ενώ την ίδια ημέρα η Eurowings μετέφερε και στην Κέρκυρα τουρίστες από το Ντίσελντορφ.

Μεγάλοι tour operators όπως η TUI και η Jet2.com πρόσθεσαν παραπάνω πτήσεις και πακέτα σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα για το Πάσχα και το καλοκαίρι.

Επίσης, ενέταξαν και νέους ελληνικούς προορισμούς στα προγράμματά τους.

Παράγοντες του τουριστικού κλάδου δηλώνουν αισιόδοξοι, καθώς, όπως λένε, η ανταπόκριση των μεγάλων αγορών της Βρετανίας και της Γερμανίας, όπως και άλλων σημαντικών αγορών για τον ελληνικό τουρισμό, είναι σημαντική και θα βαίνει συνεχώς αυξανόμενη.

Το «στοίχημα»

Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2024 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.

«Η Ελλάδα έχει εδραιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και παραμένει στην κορυφή, παρά τις δύσκολες συνθήκες διεθνώς» ανέφερε η υπουργός.

Πάντως, το «στοίχημα» για τους παράγοντες του τουρισμού είναι οι ενισχυμένες αφίξεις να αποτυπωθούν και σε αυξημένες διανυκτερεύσεις, δεδομένου ότι το «προφίλ» των επισκεπτών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, η νέα γενιά ταξιδιωτών, και συγκεκριμένα οι Μillennials, προτιμά να κάνει περισσότερα ταξίδια μικρότερης διάρκειας, κάτι που αποτυπώνεται και σε επίπεδο διανυκτερεύσεων.