Ο Έπαρχος Πάρου, κ. Κώστας Μπιζάς, με δελτίο τύπου που εξέδωσε, ζητά ενημέρωση από την Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), για τις 8 ανεμογεννήτριες, ύψους 55μ. που πρόκειται να τοποθετηθούν στην περιοχή πάνω την Παροικία και συγκεκριμένα πάνω από το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ : ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Σας γνωρίζουμε ότι πρόσφατα ενημερωθήκαμε στην ν. Πάρο, από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα από την ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε. , για το αίτημα δύο εταιρειών να εγκαταστήσουν οχτώ ανεμογεννήτριες, ισχύος 7,2 MW, πάνω από την πρωτεύουσα του νησιού την Παροικία και πάνω από το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, μνημείο του 16ου αιώνα.

Επίσης προβλέπονται στην ίδια θέση και δύο (2) φωτοβολταϊκοί σταθμοί μέγιστης ισχύος 133,26 MW.

Το ύψος κάθε πυλώνα ανεμογεννήτριας θα είναι 55μ., η διάμετρος του κάθε δρομέα 44μ. και η ισχύς κάθε ανεμογεννήτριας θα είναι 0,9 MW.

Τα παραπάνω έργα παρόλο που είναι μοιρασμένα σε έξι εταιρείες δεν μπορεί να θεωρηθούν το καθένα από αυτά ως μικρό έργο, γιατί βρίσκονται στον ίδιο χώρο και η περιβαλλοντική επίπτωση θα λειτουργήσει αθροιστικά.

Επιπλέον πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι άλλες άδειες που έχουν δοθεί στη περιοχή των Θαψανών με τη γνωστή Ιερά Μονή και οι επιπτώσεις θα λειτουργούν αθροιστικά για την περιοχή. Στα ανατολικά το α/π Γούρλες με 4 α/γ ύψους 110μ. Στα νοτιοδυτικά στο όρος Περιστέρι 6 α/γ ίδιου μεγέθους με άδεια παραγωγής που απλώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από κάποια εταιρεία. Τώρα στα βόρεια αυτό το έργο με 8α/γ των 77μ. και φωτοβολταϊκά σε έκταση 150 στρεμμάτων. Επίσης οι πολλές κεραίες που υπάρχουν στο βουνό Αγ. Πάντες στα νότια, δημιουργούν πολύ έντονο θόρυβο στην περιοχή, μαζί με την αισθητική όχληση.

Το βουνό Νοτιά που δεσπόζει πάνω από την Παροικία είναι μια πυκνοδομημένη περιοχή. Ο θόρυβος από 8 α/γ θα είναι πολύ έντονος, άλλωστε έχουμε μέτρο σύγκρισης με τις 4 α/γ που υπάρχουν ήδη στις Καμάρες και γνωρίζουμε την έντασή του.

Καθώς το βουνό με το νέο αυτό έργο βρίσκεται στα ανατολικά της Παροικίας, είναι βέβαιο ότι ένα μεγάλο μέρος της περιοχής θα έχει πρόβλημα με την περιοδική σκίαση, από την κίνηση 8 ελίκων.

Είναι σημαντικό να έχουμε ενημέρωση για το συγκεκριμένο έργο, για το ποια είναι η διαδικασία αδειοδότησης, ποιους δρόμους θα χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες, τι διαμορφώσεις θα κάνουν για την μεταφορά των α/γ και αν προβλέπεται η διαδικασία της διαβούλευσης.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η τοπική κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ενημερώθηκαν για ένα τόσο σοβαρό θέμα παρότι υπάρχει διατυπωμένη με κάθε τρόπο η αντίθεση μας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί μας».

Με εκτίμηση,

Ο Έπαρχος Π.Ε. Πάρου

Κωνσταντίνος Ν. Μπιζάς