Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, συναντήθηκε καταρχήν με το δήμαρχο Λευτέρη Καραΐσκο, όπου τέθηκαν στη συζήτηση τα βασικά ζητήματα του νησιού. Κρίσιμο ζήτημα στο νησί όπου ο τουρισμός βαίνει διαρκώς αυξανόμενος, ο χωροταξικός σχεδιασμός που με βάση το ΣΧΟΟΑΠ βρίσκεται στην τελική φάση, ενώ επίκειται και η ανάθεση της πολεοδομικής μελέτης και παράλληλα έχει κατατεθεί και η μελέτη για τις περιοχές Νατούρα που αφορά κυρίως τμήμα της θαλάσσιας ζώνης.

Επίσης μεγάλο ζήτημα αποτελεί η εξασφάλιση επάρκειας υδροδότησης, όπου στις υπάρχουσες 3 μονάδες αφαλάτωσης που καλύπτουν γύρω στα 1800 κυβικά, θα προστεθεί άλλη μία. Όμως λόγω της ενεργοβόρας λειτουργίας τους και της αλματώδους αύξησης της τιμής της  τιμής της ενέργειας, δημιουργείται μείζον ζήτημα κάλυψης τους κόστους. Στο θέμα των μεταφορών, αίτημα της δημοτικής αρχής παραμένει η προσέγγιση με μεγαλύτερα ταχύπλοα, καθώς και η σύνδεση με τη Σαντορίνη, ενώ πρόσφατα ανατέθηκε και η μελέτη επέκτασης του λιμανιού.

Στη συνέχεια μαζί με το συντονιστή της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Παναγιώτη Ψυχογιό, επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας. Εκεί στη συζήτηση με τους εργαζόμενους διαπιστώθηκαν σωρεία προβλημάτων και πριν απ’ όλα η έλλειψη στελέχωσης, όπου από τις 43 προβλεπόμενες θέσεις του οργανογράμματος καλύπτονται μόνο οι 12. Γιατρός ειδικότητας παραμένει μόνο μία καρδιολόγος, η γενική γιατρός παραιτήθηκε και άνοιξε ιδιωτικό ιατρείο, ενώ προ καιρού αποχώρησε και η παιδίατρος. Οι αγροτικοί γιατροί είναι τρείς, αλλά πρέπει να καλύπτουν εκτός από εφημερίες και τα περιφερειακά ιατρεία στην Αιγιάλη, στα Κατάπολα και στην Αρκεσίνη.

Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, οξύ παραμένει το πρόβλημα των επικουρικών, όπου αντί για μονιμοποίηση τους κάθε χρόνο ζητείται η παράταση των συμβάσεων τους, ενώ και οι μισθοί παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σοβαρό πρόβλημα πλέον και στην Αμοργό αναδεικνύεται η έλλειψη κατοικίας για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, κάτι που αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα και για την αποδοχή θέσεων τόσο στο Κ.Υ. όσο και γενικότερα. Στη διεξοδική συζήτηση που έγινε, καταθέσαμε τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. τόσο για για τη γενναία ανάταξη και στήριξη του ΕΣΥ, όσο και τις ειδικότερες προτάσεις μας και τα κίνητρα για τα νησιά.

Επίσης ο Νίκος Συρμαλένιος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μιχάλη Κρόσμαν και το γραμματέα Γιάννη Ψακή του Συλλόγου παράκτιων αλιέων, όπου συζητήθηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα “Αμοργόραμα”, ένα πρόγραμμα βιώσιμης αλιείας, αλλά και δημιουργίας προστατευόμενων περιοχών. Συγκεκριμένα μας ενημέρωσαν ότι σε μελέτη που εκπονεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προβλέπεται η δημιουργία 3 προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, όπου για την ενίσχυση των ιχθυαποθεμάτων θα απαγορευτεί πλήρως η αλιεία. Το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι ακριβώς γίνεται όχι μόνο με τη σύμφωνη γνώμη αλλά με την προτροπή των αλιέων της Αμοργού κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες περιοχές.

Πέραν αυτού συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους παράκτιους αλιείς, όπως η ζημιά που υφίστανται τα αλιευτικά εργαλεία τους από τις φώκιες και τα δελφίνια, ζημιά που επιβάλλεται να αποζημιωθεί, αφού σε άλλες χώρες προβλέπεται και από το κονδύλι του ευρωπαϊκού επιχειρησιακού προγράμματος της αλιείας.

Τέλος συναντήθηκε με μέλη και φίλους του κόμματος στην Αιγιάλη και στη Χώρα, όπου τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη νίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και η πολιτική αλλαγή.